A következő egyszerű, de nagyon finom végeredményt ígérő recepthez még hőmérőre sem lesz szükséged!
Mielőtt nekikezdesz, bizonyos óvintézkedéseket tegyél meg, hiszen mégiscsak forró cukorral fogsz dolgozni:
- A legjobb, ha hosszúujjú felsőt viselsz közben, így a véletlenül rád fröccsenő forró cukor nem fog megégetni.
- Ne feledkezz el a konyhai kesztyűről sem!
- Magas peremű edényt vagy serpenyőt használj, amiből az olvadó cukor kevergetés közben sem tud kifutni!
- Az edény, amiben a karamellt készíted, strapabíró legyen, ami biztosan ki fogja bírni a cukor olvasztását!
- Használj olyan szilikon spatulát, ami magas hőmérsékleten sem olvad el!
Hozzávalók:
- 1 bögre kristálycukor
- 1,5 dl habtejszín
- víz
Így készítsd el:
– Tégy 1 bögre kristálycukrot egy serpenyőbe és az edény rázogatásával egyenletesen oszlasd el. Önts az edénybe ¼ bögre vizet, hogy a cukor jól átnedvesedjen.
– Közepes lángon, keverés nélkül várd meg, hogy a cukor átlátszó sziruppá olvadjon fel. Először zavaros lesz, de ettől ne ijedj meg, hamarosan tiszta, bugyogó folyadékká válik.
– Kevergetés nélkül főzd tovább, míg elkezd borostyán színt felvenni. Ha mindenképp át akarod mozgatni, rázogasd meg a serpenyőt.
– El ne mozdulj a készülő karamell mellől, mert minden pillanatban felügyeletet igényel!
– Ha már aranybarna színre váltott, húzd le a tűzről és önts hozzá 1,5 dl habtejszínt – ezzel egyszerűbben dolgozhatsz, mint a sima tejszínnel -, majd tégy hozzá egy csipet sót, majd keverd össze.
– Tedd vissza a tűzre, majd főzd tovább. Zavaros folyadék látványa fog fogadni, de főzd addig, míg teljesen sima eleggyé nem válik a karamell és a tejszín.
– Talán túl hígnak fogod találni, de a karamell hűlés közben sűrűsödik be, legselymesebb állagot pedig szobahőmérsékleten ér el.