Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így lesz szuper ropogós a sült krumpli, mutatjuk a trükköt!

Dátum: 2021-07-12 / Írta: Budai István / Látták: /

Sült krumplit készíteni nem bonyolult dolog, de ahhoz, hogy igazán ropogós legyen, szükség van némi trükk bevetésére. Egy picivel tovább fog tartani a művelet, de ez ne vegye el a kedved, mert végre házilag is olyan sült krumplit készíthetsz, amilyet eddig csak a gyorséttermekben ettél!
Amit sütés közben el kell kerülni, hogy a krumpli kívül túlzottan átsüljön, miközben belül még szinte félig nyers marad. A következő módszerrel éppen ezt küszöbölheted ki!




  • 1. Burgonya

    A magas keményítőtartalmú burgonyákból lehet a legjobb sült krumplit készíteni, mivel ezekben kevesebb a nedvesség. A viaszos burgonyákat, viszont kerüld, sült krumplit ne próbálj meg piros héjú vagy újburgonyából készíteni.

    2. Alaposan öblítsd le

    Készíts elő egy tálat és töltsd meg jeges vízzel. A méretre vágott burgonya hasábokat rögtön tedd a vízbe, nehogy elkezdjenek megbarnulni. Ha az összeset felvágtad, többször öblítsd át a burgonyát, egészen addig, míg a róla leöntött víz teljesen tiszta nem lesz. Ez jelenti azt, hogy minden felesleges keményítőt eltávolítottál a hasábokról.

    3. Használj citromlevet

    A burgonyákat továbbra is tartsd a jeges vízzel teli tálban. Adj hozzá kb. 1 evőkanál citromlevet is. Ezzel még jobban megóvhatod őket attól, hogy elkezdjenek barnulni.

    4. Mehet a hűtőbe

    A burgonyát ezután tedd a hűtőbe nagyjából fél órára. Ezt a lépést semmiképp ne hagyd ki, ugyanis ezzel előzheted meg, hogy kívül megégjen, belül pedig nyers maradjon a hasábburgonya.

    5. Itasd le a vizet

    Az idő letelte után vedd ki a burgonya hasábokat a hűtőből, öntsd le róluk a vizet, majd egy papírtörlővel a lehető legtöbb nedvességet itasd fel róluk. Ez nagyon fontos, hiszen a már forró olajba fogod beledobni őket, ami nagyon sérülésveszélyes, ha a burgonya nedvesen kerül bele.

    6. Forró olajban

    Nagyjából 160 fokos legyen az olaj, amibe a burgonyát belteszed. 6-8 perc alatt aranysárgára fog sülni. Ha megelégszel az egyszeri sütéssel, akkor néhány perccel tovább is sütheted. Ám most jön a csavar: az igazán ropogós sült krumplinak még egy sütés dukál!

    7. A második sütés

    Ha biztosra akarsz menni, akkor második sütést is alkalmazol. Miután a már egyszer megsütött krumplit kivetted az olajból, várj kb. negyed órát. Ezután újra forrósítsd fel az olajat és tedd bele megint a hasábokat. A második sütésnél már elég 2-3 perc, ne hagyd tovább az olajban! Ha elkészült, papírtörlővel bélelt tányérra szedd ki, hogy a felesleges olaj le tudjon csepegni róla.

    Szólj hozzá