Vásárolhatjuk frissen vagy fagyasztva, a frisset fagyaszthatjuk mi magunk is – mindez nem befolyásolja azt, hogy a csirkemell mennyire lesz omlós és szaftos, hiszen ez csak az elkészítés módján múlik. A csirkemell kiszáradásának oka ugyanis többnyire a túlsütés, de még a sütés előtt és után is elkövethetünk vele hibákat. Hogy a hús végül omlós legyen és szaftos, segítenek a következő tippek!
1. Vágd egyenletesen vékonyra a húst, így biztosan át tud sülni annyi idő alatt, hogy még nem szárad ki.
2. A csirkemellett ne klopfold, mert azzal csak összetöröd benne a rostokat, amivel csak rontod a hús állagát. Elég, ha egy befőttesüveg aljával finoman megnyomkodod.
3. Akár mirelit, akár friss csirkemellel dolgozol, a nedvességet mindig itasd le róla egy papírtörlővel. Ezzel megelőzheted, hogy száraz, kopogós kéreg képződjön rajta.
4. A csirkemellett pácolhatod is, hogy jobban megpuhuljon. Erre kitűnőek az ecetes, de a citromlével, narancslével készült pácok is.
5. A sózás a csirkemell előkészítésének fázisához tartozik, ne hagyd ki. A közhiedelemmel ellentétben a sótól nem fog kiszáradni a hús.
6. Fagyott vagy hideg húst sose tégy a forró olajba. Várd meg, míg szobahőmérsékletűre melegszik.
7. Még szaftosabb és omlósabb lehet a csirkemell, ha az olaj mellett fele részben vajat használsz a sütéshez.
8. A serpenyő mindig legyen tűzforró, ha beleteszed a húst, hallanod kell, hogy a húsban lévő víz sercegni kezd.
9. Csak annyi szeletet tegyél a serpenyőbe, amennyi kényelmesen meg tud sülni egymás mellett. Ha túlzsúfolod őket, nagyobb az esélye, hogy a csirkemell nem sül át vagy odaég.
10. A csirkemellet ne mozgasd a serpenyőben, mivel ezáltal is veszít a nedvességtartalmából és jobban kiszárad. A szeleteket 5-6 percig hagyd magukban sülni, majd ezután egyszer forgasd át őket. Ha nagyon vékonyra szeletelted a csirkemellet, már 3 perc után megfordíthatod. Ezután várj még 3 percet, majd vedd a lángot a legalacsonyabbra és fedő alatt folytasd a sütést. 1-2 perc múlva kész is a csirkemell.
11. Sütés közben se hústűvel, se villával, se késsel ne szúrkáld a csirkemellet, mert azonnal távozik belőle a nedvesség. Húscsipesszel fordítsd át.
12. Miután elkészült, 5-6 percre takard le fóliával, hogy a gőzfürdőben átpárolódjon és még szaftosabb legyen.
13. A kész csirkemellet legalább 10-15 percig hagyd pihenni, mielőtt felszeletelnéd vagy tovább dolgoznál vele.