Fűszerezés
Már közhely, hogy a paradicsom és a bazsalikom egymástól elválaszthatatlanok. Ne felejtsük el ezt akkor sem, ha levest készítünk. A bazsalikomon túl azonban a kakukkfű, a rozmaring, a petrezselyem is egészen új dimenziókat nyithat a paradicsomlevesünk előtt, akár belefőzzük, akár frissen szórjuk meg vele tálaláskor.
Vajat, tejszínt, kókusztejet
A paradicsomlevest bármelyikkel krémesebbé, lágyabbá tehetjük. Olyan ízt adhatunk hozzá, amilyet önmagában a paradicsommal nem tudnánk elérni. A sűrítéshez a tejszín az első, ami eszünkbe juthat, de ott van a vaj és a kókusztej, amik pont ugyanolyan jók erre a célra. Egy darabka vajat a főzés végén keverjünk bele a levesbe. Talán egy csipetnyi kókuszos ízt ad a levesnek, de krémesség tekintetében a kókusztej is kiváló választás.
Paradicsomszósszal
Az intenzívebb paradicsomos íz érdekében adjunk a leveshez néhány evőkanál sűrített paradicsomot vagy minőségi paradicsomszószt. Natúr, fűszerezés nélküli terméket használjunk és vigyázzunk, hogy ne égessük le. Sűrűn kevergessük fakanállal.
Utolsó mozzanat
Ha életünk legfinomabb paradicsomlevesét szeretnénk elkészíteni, a főzéssel még nincs vége a dolognak. Tálalás előtt is ezerféleképpen gazdagíthatjuk a levest. Mikor kimertük tányérba, keverjünk hozzá tejfölt, créme fraiche-t vagy görög joghurtot.
Megszórhatjuk pirított fokhagymával, tehetünk bele pestot, ha intenzív olasz ízekre vágyunk, reszelhetünk rá sajtot, akár a füstölt sajt is passzol hozzá. Még egy kevés balzsamecet is jöhet, hogy a paradicsomleves finom és egyben különleges is legyen.