Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így készül a tökéletes fonott kalács (Videóval)

Dátum: 2017-03-29 / Írta: Budai István / Látták: 10952 /

Bebizonyítjuk, hogy nem olyan ördöngős dolog a kalács sütés, mint amilyennek először kinéz! Egy rakás jótanáccsal és három videóval idén Neked lesznek a legszebb kalácsaid! • A kalácssütés először is a megfelelő tészta elkészítésével kezdődik: mi most AranyTepsi édes kelt tészta alapreceptjével dolgozunk, kis változtatásokkal.

  Hozzávalók:

  1. 50 dkg liszt
  2. 0,5 kk só
  3. 2,5 dkg friss élesztő
  4. 2 dl tej
  5. 2 ek cukor
  6. 1 tasak vaníliás cukor
  7. 1 egész tojás
  8. 10 dkg margarin

  A részletes recept elolvasához, kattitns ide!

  A tésztánál nagyon fontos, hogy jól ki legyen dolgozva! A dagasztást végezhetjük kézzel, de akár géppel is. A kézi jobb, mert érezni közben a tészta „milyenségét“ és ha kell, akkor tudunk rajta változtatni.

  A jó tészta dagasztás után félkemény, esetleg kissé puha, ruganyos, elválik a kezünktől és az edény falától, egyáltalán nem ragad, megtartja az alakját, nem terül a vágódeszkán.

  Ha a tészta állaga megfelelő, akkor jöhet a kelesztés. Egy kelesztőtál aljába kevés lisztet szórunk, beletesszük a tésztát és lisztes kézzel végigsimítjuk, így kelés közben nem ragad az edényhez.

  Letakarjuk és duplájára kelesztjük.

  FONTOS: Ne érje huzat a tésztát, mert nem fog megkelni! Ha hideg az idő, akkor kicsit rásegíthetünk a kelésre: a sütőt melegítsük be 30-40 fokra és ott kelesszük a tésztát.

  Ha megkelt a tészta, akkor óvatosan kiborítjuk a tálból, kissé kinyomkodjuk és jöhet a formázás.

  Attól függően, hogy milyen módon szeretnénk formázni, a tésztát elosztjuk.

  A tésztákat egyenként kinyújtjuk, arra figyelve, hogy a végei kissé keskenyebbek legyenek a közepénél. Ezután jöhet a formázás (3-as, 4-es, 6-os fonás).

  Hármas fonás:

  Négyes fonás:

  Hatos fonás:

  Lisztes kézzel simítsunk végig a rudakon, hogy fonás közben ne ragadjank össze és kicsit tudjon még mozgni megformázás után is. A tészta végeit jól összecsípjük és mefonjuk a kívánt módon. Ekkor kissé megsordorjuk a deszkán, majd óvatosan átemeljük a sütőpapíros tepsire.

  Lekenjük felvert tojással, majd kb 30 percig kelesztjük. Miután letelt a fél óra, újra lekenjük felvert tojással, így lesz szép fényes a kalácsunk.

  Tipp: Én hideg sütőbe szoktam betenni a tésztát, így még kel, mialatt bemelegszik a sütő.

  A tészta nyagyságától függően 25-45 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon barnulna sütés közben, akkor takarjuk le alufóliával.

  Érdemes sütés után, még forrón átkenni a kalácsot kevés tejjel (amibe tehetünk vaníliás cukrot), majd takarjuk le konyharuhával, így puha marad sokáig.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek