Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így készül a tökéletes savanyúság – Ezt a receptet használod majd mindenhol

Dátum: 2020-07-07 / Írta: Budai István / Látták: 155 /

Mindegy, hogy uborkát, hagymát, karfiolt vagy cukkinit szeretnél savanyúságként elrakni, az egészet tönkreteheted egy kellemetlen vagy semleges ízű felöntőlével. Lehet, hogy te is más többször kísérleteztél, esetleg próbáltad a bolti változatokat is, mégsem érezted azt az ízt, amit egy savanyúságtól elvársz.




  • Most megtudhatod, hogy készítheted el a tökéletes savanyúságot, ráadásul tartósítószer nélkül!

    Hozzávalók:

    1. 2 liter víz
    2. 0,6 liter ecet (10%-os)
    3. 2 teáskanál egész fekete bors
    4. 2 teáskanál köménymag
    5. 2 teáskanál mustármag
    6. 1,5 teáskanál koriandermag
    7. 3-4 babérlevél
    8. 10 dkg só
    9. 25 dkg cukor
    10. üvegenként 1-1 kaporszár ízés szerint

     

    Elkészítés: 

    A levet már legjobb előző este elkészíteni, hogy másnapra biztosan kihűljön és azonnal dolgozhassunk vele. Az összes hozzávalót forraljuk össze és hagyjuk, hogy magában kihűljön. Ezután leszűrjük, a magokat félrerakjuk.

    Ha a savanyúságba kaprot szeretnénk tenni, akkor a sterilizált üvegek aljára tegyünk belőle 1-1 szálat. A leszűrt magokból is tegyünk az üvegekbe, egyenletesen osszuk el közöttük. Ezután töltsük az üvegekbe a savanyítani kívánt zöldséget, majd öntsük fel a lével és hagyjuk fél órán át állni. Ha szükséges, ezután leönthetünk belőle vagy utána tölthetünk.

    Az üvegekre tegyünk celofánt, ezután csavarjuk rá a kupakot. Az így lezárt üvegeket tegyük egy nagy lábasba, amibe annyit vizet töltsünk, hogy az az üvegek ¾-ig érjen. Ezután forraljuk fel és hagyjuk 15 percen át forrni. Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni.

    Ez a savanyúság recept nem tartalmaz tartósítószert, mégis legalább 1 évig eltartható!

    Szólj hozzá