Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így készül a tökéletes rántott sajt – Tippek, hogy ne folyjon ki!

Dátum: 2019-01-24 / Írta: Budai István / Látták: 7175 /

A panírozott ételeket kissé macerás elkészíteni, és ha egyszer már nekiálltunk, a legkevésbé sem szeretnénk, hogy valami hiba csússzon közbe végül. Márpedig a rántott sajtnál ez elég gyakran megesik. Nincs háziasszony, aki még ne meredt volna a csalódott tekintettel az olajos serpenyő fölé, amiben a kifolyt sajt a panír mellett úszkált. A tökéletes rántott sajt – ami a bundájában marad – elkészítésének vannak olyan egyszerű, ámde hatékony trükkjei, melyekkel legközelebb biztosra mehetsz! • 1. Nem mindegy, milyen sajtot panírozunk

  A legtöbb sajt nem alkalmas a kisütésre, mert folyóssá vagy keménnyé válik a magas hő hatására. A legjobbak a kevésbé érett lágy sajtok, de bármilyet is választunk, érdemes előtte lefagyasztani, hogy még kevesebb esélyt adjunk a panírból való kifolyásnak. Ha lágy saj panírozására vállalkozunk, a felületét kenjük meg vízzel, hogy a liszt jobban tudjon tapadni. A keményebb sajtokat pedig panírozás előtt néhány percre áztassuk tejbe.

  2. Vastagság

  A rántott sajt készítéséhez a sajtot 7-8 mm, de legfeljebb 1 cm vastagra szeleteljük. Ez az ideális méret ahhoz, hogy a sajt átsüljön, de ne kelljen túl sokáig az olajban időznie.

  3. Dupla panír

  A legtöbben erre a módszerre esküsznek, de ennek is több változata van. A panírozást végezhetjük liszt-tojás-liszt-tojás-morzsa sorrendben, de kezdhetjük a duplázást a tojástól, ekkor liszt-tojás-morzsa-tojás-morzsa a helyes sorrend. A panírt alaposan nyomkodjuk rá a sajtra, hogy még jobban tapadhasson.

  4. Fagyasztás

  A sajtot még felhasználás előtt is érdemes lefagyasztani, de akkor sem vagyunk elkésve, ha a panír már rákerült. A bepanírozott sajtszeleteket tegyük be a fagyasztóba, hogy teljesen megkeményedjenek, és csak ezután süssük ki – természetesen felolvasztás nélkül.

  5. Kisütés

  Forró olajban történik, de nem mindegy, hogy mennyiben. Nem szabad, hogy a sajtot teljesen ellepje az olaj, hiszen akkor leázik róla a bunda, de a túl kevés olajban hamar odakap. A megfelelő olajmennyiséget kísérletezéssel tudjuk kitapasztalni.

  6. Egyszerre kevesebbet

  A serpenyőbe ne zsúfoljuk bele a sajtokat, mert ha sülés közben egymáshoz érnek, nagyob eséllyel válik le a bundájuk és folynak ki.

  7. Forgatás

  Mivel egyszerre csak egyik fele sül az olajban, a sajtot forgatni kell. Ezt soha ne villával vagy más hegyes eszközzel tegyük, hiszen ezzel kilyukaszthatjuk a panírt és máris kész a baj. Lapáttal vagy csipesszel könnyedén átfordíthatjuk a másik oldalára a szeleteket.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek