Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így készül a tökéletes pulled pork

Dátum: 2020-03-07 / Írta: Budai István / Látták: 252 /

A pulled porknak nincs pontos magyar megfelelője. Talán cafatos, marcangolt húsnak nevezhetnénk leginkább azt a rendkívül omlós húst, amit villával is rostjaira tudunk szedni. A pulled pork hazája Amerika, ahol egy jó szendvics elképzelhetetlen nélküle.




  • Alapanyaga sertéshús, használhatunk hozzá tarját vagy lapockát. Sokan visszariadnak tőle olvasva az elkészítésének módját. Való igaz, eredetileg speciális eszközt, egy smokert, azaz füstölőt kell hozzá használni, ami pedig nem azonos a mindenki által jól ismert és sok háztartásban fellelhető grillel. Viszont a jó hír, hogy enélkül a drága készülék nélkül is elkészülhet otthon a pulled pork, ami éppen olyan finom lesz, mintha egy amerikai büfében falatoznád! Most megismerheted ennek titkait!

    A pulled pork sütőben való elkészítéséhez egy nagyon jól záródó sütőtálra lesz csupán szükséged. Ha úgy adódna, hogy éppen ilyen sincs kéznél, akkor is megoldhatod a dolgot, ha fogsz egy mély tepsit és azt vastagon körbetekered alufóliával! Hogy a füstös íz is garantáltan benne legyen az ételben, használhatsz füstös fűszerkeverékeket, melyeket gyakorlatilag bármely üzletben megtalálsz!

    Hozzávalók:

    1. 1,5-2 kg sertéslapocka vagy sertéstarja

    Páchoz:

    1. 2 evőkanál barbecue szósz
    2. 3 evőkanál mustár
    3. 10 gerezd fokhagyma összenyomva vagy reszelve
    4. 3 teáskanál só
    5. 1 evőkanál barna cukor

    Így készítsd el:

    A pác hozzávalóit alaposan keverd össze, majd jól dörzsöld be vele a húst, hogy mindehova jusson belőle. Ezután csomagold fóliába és hagyd pihenni néhány órát vagy akár egy éjszakát a hűtőben.

    Másnap vedd elő a húst és keress olyan sütőtálat, amibe kényelmesen belefér majd. A tál aljára önts egy kevés, kb. 2,5 dl vizet – lehet húsleves alaplevet is használni -, majd tedd bele a húst.

    Az edényt alaposan fedd le, de nem elég, ha csak a fedelét használod ehhez! A legjobb, ha több rétegben alufóliával is becsomagolod – a fólia fényes felével lefelé -, olyan szorosan, hogy a gőz sehol se tudjon kiszökni.

    A sütőt 140 fokra állítsd be. A hús kilójához 2 óra sütési időt számolj, azaz ebben az esetben 3-4 órára lesz szükség ahhoz, hogy elkészüljön.

    Félidőben ránézhetsz és akár meg is forgathatod, de valójában nincs vele teendőd. Arra viszont ügyelj, hogy ne süsd túl, mert akkor kiszárad és oda az omlóssága!

    Mikor elkészült, vedd ki a sütőből és hagyd kicsit pihenni. Ezután két villával bontsd rostjaira.

    Hogy milyen szendvicset készítesz belőle, annak csak a fantáziád szabhat határt! Használhatsz hozzá sült vagy nyers zöldségeket, csípős vagy édeskés szószokat is.

    Szólj hozzá