Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így készül a tökéletes pirított hagyma – Tippek és trükkök

Dátum: 2021-06-10 / Írta: Budai István / Látták: /

Akár hot-dogot készítesz, akár hamburgert vagy szendvicset, vagy egyszerűen csak magában szeretnéd megenni, mert annyira vágysz az ízére, a tökéletesen pirított hagymáért nem kell a boltba szaladnod! Pofonegyszerű az elkészítése, gyors és még olcsó is! Hogy aztán mihez kezdesz vele, az már csak rajtad múlik, de extra feltétként pizzára és húsok mellé is kínálhatod, az unalmas salátákkal pedig egyenesen csodát művel majd!
A hagymán kívül lisztre, olajra és kevés keményítőre lesz csupán szükséged!




  • Milyen hagymából?

    Az olajban sütéshez bármelyik hagyma ideális, piríthatsz vörös- és lilahagymát, sőt akár fokhagymát is. Azonban az édesebb fajtákkal jársz a legjobb, hiszen ezeknek magasabb a cukortartalma, amitől a pirított hagyma végül szép barna és roppanós lesz.

    Hogyan vágd fel?

    A hagymákat mosd meg, majd vágj belőlük hosszú szeleteket. Akár kockázhatod is, de félbe is vághatod a karikákat, ahogyan tetszik. Viszont arra ügyelj, hogy egyforma szeleteket vágj, mert egyszerre is kell kisülniük.

    Milyen edényben süsd?

    Mintha sült krumplit készítenél: az sem lesz roppanós, inkább csak pépes, ha túl sokat zsúfolsz belőle egy kis edénybe vagy serpenyőbe. A hagymánál ugyanez a helyzet. Hagyj helyet a hagymakarikáknak, hogy jól át tudjanak sülni az olajban. A legjobb erre a célra egy vastag falú, sekély, de széles serpenyő, amiben a hő egyenletesen oszlik el.

    Milyen olajat használj?

    Hogy a pirított hagyma íze érvényesülni tudjon, ne használj erős ízű olajokat. Inkább maradj a semleges olajoknál, mint pl. a napraforgó. Az is fontos, hogy az olaj füstpontja magas legyen, hiszen sütés közben a hőmérséklete elérheti a 190 fokot is. Ha egészségesebb olajat szeretnél, a magas füstponttal rendelkező kókuszolaj jó választás lesz. A hagyma pirítását mindig friss olajban végzed, erre a célra nem alkalmas az egyszer már használt olaj.

    Mennyi olajra lesz szükség?

    Bőkezűen bánj az olajjal, hiszen az olajban sütésnek éppen az a lényege, hogy a hagymát ellepje az olaj és szabadon tudjon benne úszkálni, közben pedig egyenletesen átsülni. Ha ügyesen csinálod, a hagymának nem lesz ideje túl sok olajat magába szívni, így bármilyen nagy mennyiséget is öntesz olajból, mégsem lesz egészségtelen ez az étel!

    Kell-e sózni?

    Ha hagymát pirítasz, ne sózd és ne cukrozd meg! Ezektől csak több olajat fog magába szívni, a hagyma édeskés ízét pedig elnyomod a további fűszerekkel. Hagyd, hogy önmagában érvényesüljön, ne ízesítsd semmivel.

    Forgasd meg lisztben!

    Mielőtt a hagymát az olajba dobod forgasd meg lisztben!

    Miután elkészült

    Mikor a hagymák sötét aranyszínűre pirultak, vedd ki őket a forró olajból és terítsd el papírtörlőn. Ez magába szívja a felesleges olajat. Fontos, hogy amennyire tudod, teregesd szét a hagymakarikákat, csak úgy lesznek ropogósak, ha hűlés közben minél több hely áll a rendelkezésükre. Ha egy nagy halomban hagyod őket, inkább puhák és pépesek lesznek, mintsem ropogósak.

    Szólj hozzá