Milyen hagymából?
Az olajban sütéshez bármelyik hagyma ideális, piríthatsz vörös- és lilahagymát, sőt akár fokhagymát is. Azonban az édesebb fajtákkal jársz a legjobb, hiszen ezeknek magasabb a cukortartalma, amitől a pirított hagyma végül szép barna és roppanós lesz.
Hogyan vágd fel?
A hagymákat mosd meg, majd vágj belőlük hosszú szeleteket. Akár kockázhatod is, de félbe is vághatod a karikákat, ahogyan tetszik. Viszont arra ügyelj, hogy egyforma szeleteket vágj, mert egyszerre is kell kisülniük.
Milyen edényben süsd?
Mintha sült krumplit készítenél: az sem lesz roppanós, inkább csak pépes, ha túl sokat zsúfolsz belőle egy kis edénybe vagy serpenyőbe. A hagymánál ugyanez a helyzet. Hagyj helyet a hagymakarikáknak, hogy jól át tudjanak sülni az olajban. A legjobb erre a célra egy vastag falú, sekély, de széles serpenyő, amiben a hő egyenletesen oszlik el.
Milyen olajat használj?
Hogy a pirított hagyma íze érvényesülni tudjon, ne használj erős ízű olajokat. Inkább maradj a semleges olajoknál, mint pl. a napraforgó. Az is fontos, hogy az olaj füstpontja magas legyen, hiszen sütés közben a hőmérséklete elérheti a 190 fokot is. Ha egészségesebb olajat szeretnél, a magas füstponttal rendelkező kókuszolaj jó választás lesz. A hagyma pirítását mindig friss olajban végzed, erre a célra nem alkalmas az egyszer már használt olaj.
Mennyi olajra lesz szükség?
Bőkezűen bánj az olajjal, hiszen az olajban sütésnek éppen az a lényege, hogy a hagymát ellepje az olaj és szabadon tudjon benne úszkálni, közben pedig egyenletesen átsülni. Ha ügyesen csinálod, a hagymának nem lesz ideje túl sok olajat magába szívni, így bármilyen nagy mennyiséget is öntesz olajból, mégsem lesz egészségtelen ez az étel!
Kell-e sózni?
Ha hagymát pirítasz, ne sózd és ne cukrozd meg! Ezektől csak több olajat fog magába szívni, a hagyma édeskés ízét pedig elnyomod a további fűszerekkel. Hagyd, hogy önmagában érvényesüljön, ne ízesítsd semmivel.
Forgasd meg lisztben!
Mielőtt a hagymát az olajba dobod forgasd meg lisztben!
Miután elkészült
Mikor a hagymák sötét aranyszínűre pirultak, vedd ki őket a forró olajból és terítsd el papírtörlőn. Ez magába szívja a felesleges olajat. Fontos, hogy amennyire tudod, teregesd szét a hagymakarikákat, csak úgy lesznek ropogósak, ha hűlés közben minél több hely áll a rendelkezésükre. Ha egy nagy halomban hagyod őket, inkább puhák és pépesek lesznek, mintsem ropogósak.