A sűrű, gazdag, fűszeres szósz titka a megfelelő hozzávalókban rejlik, melyeket a következő receptből te is megismerhetsz! Bátran készíts belőle nagyobb mennyiséget, amit aztán nemcsak a pizzatésztára tehetsz, de felhasználhatsz akár mártogatósnak vagy húsételekhez szószként is!
Hozzávalók 3 bögre szószhoz:
- 17 dkg passzírozott paradicsom (konzerv)
- 80 dkg darabolt paradicsom (konzerv), felhasználás előtt kissé turmixold szét
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma összenyomva
- ¾ teáskanál só
- 1 teáskanál bazsalikom
- ½ teáskanál oregánó
- frissen őrölt bors
- ízlés szerint ½ evőkanál cukor
Így készítsd el:
– Az olívaolajat és a zúzott fokhagymát tedd egy serpenyőbe, és közepes lángon 1-2 percig vagy addig párold, míg a fokhagyma puha és illatos lesz.
– Add hozzá a darabolt paradicsomot, a passzírozott paradicsomot, a sót, a cukrot, a bazsalikomot, az oregánót és a frissen őrölt borsot. Jól keverd össze.
– Fedd le az edényt és várd meg, míg a szósz majdnem forrni kezd. Ekkor alacsony lángon főzd tovább legalább 15 és legfeljebb 30 percig. Közben elkészítheted a pizzatésztát.
– Ezután húzd le a tűzről. Egy pizzára 3-4 evőkanálnyi szószt tegyél, mert ha ennél többet használsz, elázik a tészta.
– Ha a szósz maradékát szeretnéd lefagyasztani, először teljesen hűtsd ki hűtőben, majd légmentesen zárható tasakban vagy tálban tedd a fagyasztóba. Ha újra fel akarod használni, tedd egy serpenyőbe és alacsony lángon melegítsd fel fedő alatt, állandó kevergetés közben.