Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így készítsd el a kelbimbót!

Dátum: 2017-04-19 / Írta: Budai István / Látták: 1527 /

A kelmbimbó hosszú időn át alábecsült zöldségféle volt. Pedig sokféleképpen elkészíthető, megunhatatlan, ételekben nagyon jól felhasználható növény és íz tekintetében sem marad el a több zöldségféle mögött. • Vásárlás és tisztítás

  A finom kelbimbós ételhez vezető út első lépése maga a beszerzés. Mikor válogatsz, a leveliben szorosan összezárt, élénk zöld színű kelbimbókat keresd. Ha a levelükön sárgás elszíneződést látsz, azt jelzi, a zöldség már túlérett. Illata földes, nem szabad, hogy a káposztára emlékeztessen.

  Mennyiségét tekintve 70 dkg tisztítatlan kelbimbó elég 4-6 fő számára.

  A kelbimbót úgy készítjük elő, hogy a végét levágjuk és egy nagy tál hideg vízben átöblítjük. Nem különösebben szennyezett növény, de por és üledék lehet rajta. Hűtőben lezárható műanyag tasakban legfeljebb másfél hétig tároljuk.

  Párolással

  A párolás során gyakran esünk abba a hibába, hogy barnászöldre főzzük a kelbimbót. Pedig kár elvenni ennek a zöldségnek a ragyogó zöld, étvágygerjesztő színét. Hosszában vágjuk félbe a kelbimbókat, egy nagy edénybe tegyünk kb.

  5 cm magasságig vizet. Az edény tetejére helyezzünk egy lyukacsos pároló edényt. Forraljuk fel a vizet, tegyük a kelbimbókat a párolóba, sózzuk, borsozzuk. 8-10 percig pároljuk őket!

  Pirítva

  Kétség sem fér hozzá, ez a kelbimbó elkészítésének legízletesebb módja. A magas hőmérsékleten karamellizálódik és finom ropogóssá válik. A kelbimbókat locsoljuk meg bőven olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd együk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.

  A kelbimbók sok vizet tartalmaznak, így ha túlzsúfoljuk őket, pirulás helyett megfőni fognak a gőzben. 230 fokon süssük és 10 percenként forgassuk meg őket. Kb. 25-30 perc után vegyük ki, mikor a levelei már sötét színűek, de a belsejük puha. A karamellizálódási folyamatnak lökést adhatunk, ha mézet vagy juharszirupot csurgatunk a kelbimbókra.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek