Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így készítsd el a tökéletes krumplipürét! 

Dátum: 2021-04-02 / Írta: Budai István / Látták: /

Krémes de nem folyós, önmagában is ízes, mégis tökéletesen bele tud illeszkedni a köret szerepébe. A burgonyából készült megannyi étel egyike a hazánkban is igen kedvelt krumplipüré, amit az egyik leginkább hétköznapi és legegyszerűbb köretként tartunk számon. De valóban olyan egyszerű az elkészítése? Bár kevés hozzávalóból készül és csak néhány lépés kell, hogy a nyers burgonyától eljussunk a püréig, mégis vannak olyan praktikák, melyeket érdemes megfogadni, ha tökéletes krumplipürét szeretnénk kapni végeredményként.




  • Megfelelő krumpli

    Nem minden burgonyafajta alkalmas a főzésre, így a krumplipüré készítésére sem. Sárga héjú burgonyát válassz, melynek magas a keményítőtartalma. Ez a püré állaga szempontjából nagyon fontos, hiszen a keményítő a főzés során kioldódik és ragacsossá teszi a burgonyát. A pürénél pedig némi ragacsosságra szükség van, de a túl sok keményítő se jó, nehogy csirizt csináljunk krumplipüré helyett Ha a burgonya jelzését figyeled, B vagy C típusút vásárolj. 

    A vizet sózd

    Sokan sótlan vízben teszik fel főni a krumplit, majd a már elkészült pürét próbálják ízesíteni. Ez is egy megoldás, de sokkal ízesebb lesz az étel, ha már a főzővizét sózod a burgonyának. Ezt a kellemes ízt utólagos sózással nem fogod tudni elérni. 

    Zsiradék 

    Használhatsz tejszínt vagy margarint, de a burgonyának alapvetően az egyik legjobb barátja a vaj. Ezért lesz a krumplipüré akkor a legfinomabb, ha vaj hozzáadásával készíted el. Sokan tejföllel, kefirrel is készítik, de a hagyományos burgonyapürének ezek nem hozzávalói. 

    Nem elég, ha csak leszűröd a vizet róla

    Ha a megfőtt burgonyáról egyszerűen leöntöd a vizet és már kezded is az összetörést, nem olyan pürét fogsz kapni, ami életed legjobbja lesz. Ennek az az oka, hogy a burgonyadarabokon maradt nedvesség még mindig tartalmazza a keményítőt, ami nyúlóssá, ragacsossá teszi majd a pürét. A leszűrt burgonyákat tedd fel még egyszer a tűzhelyre alacsony lángra, hogy a maradék nedvesség is el tudjon párologni róluk. 

    Nem mindegy, mivel töröd

    Lehet, hogy számodra nem is kérdés, hogy rögtön a hagyományos burgonyatörőért nyúlsz, hiszen mi mással lehetnek pürét készíteni? Teljesen igazad van, ha azok közé tartozol, akik szeretik, ha a püré nem teljesen homogén, hanem darabosabb. Merthogy ezzel az eszközzel nem tudod teljesen simára törni a burgonyát. Amit jobb, ha beszerzel a tökéletes krumplipüréhez, az a jó öreg krumplinyomó. Némileg több energiát igényel majd, de megéri!

    Vajat hidegen, tejet melegen

    A vajat vágd kisebb darabokra, hogy hamarabb el tudjon olvadni a pürében, de mindig hidegen keverd a burgonyához. Ezzel szemben a tejet melegítsd fel – akár fűszerekkel is izgalmasabbá teheted -, és fokozatosan adagold a püréhez, hogy elérd a megfelelő krémességet. 

    Ne keverd túl

    Ha túldolgozod a krumplipürét, szintén csiriz lesz belőle. Csak addig keverd és pépesítsd, míg éppen eléred a számodra ideális állagot. Ezután hagyd szépen magára, nehogy itt rontsd el az eddigi munkádat. 

    Szólj hozzá