Megfelelő krumpli
Nem minden burgonyafajta alkalmas a főzésre, így a krumplipüré készítésére sem. Sárga héjú burgonyát válassz, melynek magas a keményítőtartalma. Ez a püré állaga szempontjából nagyon fontos, hiszen a keményítő a főzés során kioldódik és ragacsossá teszi a burgonyát. A pürénél pedig némi ragacsosságra szükség van, de a túl sok keményítő se jó, nehogy csirizt csináljunk krumplipüré helyett Ha a burgonya jelzését figyeled, B vagy C típusút vásárolj.
A vizet sózd
Sokan sótlan vízben teszik fel főni a krumplit, majd a már elkészült pürét próbálják ízesíteni. Ez is egy megoldás, de sokkal ízesebb lesz az étel, ha már a főzővizét sózod a burgonyának. Ezt a kellemes ízt utólagos sózással nem fogod tudni elérni.
Zsiradék
Használhatsz tejszínt vagy margarint, de a burgonyának alapvetően az egyik legjobb barátja a vaj. Ezért lesz a krumplipüré akkor a legfinomabb, ha vaj hozzáadásával készíted el. Sokan tejföllel, kefirrel is készítik, de a hagyományos burgonyapürének ezek nem hozzávalói.
Nem elég, ha csak leszűröd a vizet róla
Ha a megfőtt burgonyáról egyszerűen leöntöd a vizet és már kezded is az összetörést, nem olyan pürét fogsz kapni, ami életed legjobbja lesz. Ennek az az oka, hogy a burgonyadarabokon maradt nedvesség még mindig tartalmazza a keményítőt, ami nyúlóssá, ragacsossá teszi majd a pürét. A leszűrt burgonyákat tedd fel még egyszer a tűzhelyre alacsony lángra, hogy a maradék nedvesség is el tudjon párologni róluk.
Nem mindegy, mivel töröd
Lehet, hogy számodra nem is kérdés, hogy rögtön a hagyományos burgonyatörőért nyúlsz, hiszen mi mással lehetnek pürét készíteni? Teljesen igazad van, ha azok közé tartozol, akik szeretik, ha a püré nem teljesen homogén, hanem darabosabb. Merthogy ezzel az eszközzel nem tudod teljesen simára törni a burgonyát. Amit jobb, ha beszerzel a tökéletes krumplipüréhez, az a jó öreg krumplinyomó. Némileg több energiát igényel majd, de megéri!
Vajat hidegen, tejet melegen
A vajat vágd kisebb darabokra, hogy hamarabb el tudjon olvadni a pürében, de mindig hidegen keverd a burgonyához. Ezzel szemben a tejet melegítsd fel – akár fűszerekkel is izgalmasabbá teheted -, és fokozatosan adagold a püréhez, hogy elérd a megfelelő krémességet.
Ne keverd túl
Ha túldolgozod a krumplipürét, szintén csiriz lesz belőle. Csak addig keverd és pépesítsd, míg éppen eléred a számodra ideális állagot. Ezután hagyd szépen magára, nehogy itt rontsd el az eddigi munkádat.