Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így készíts mascarponet házilag fillérekből

Dátum: 2021-07-19 / Írta: Budai István / Látták: /

A krémes mascarpone otthon is könnyen elkészíthető. Ez a sajtféleség számos édes és sós étel hozzávalója, de mivel a boltban elég borsos az ára, nem csoda, ha nem sűrűn használod. Az otthoni változata jóval kevesebb pénzből kihozható, minőségében és ízében pedig észre sem fogod venni a különbséget!




  • Mi is a mascarpone?

    A mascarpone olasz eredetű, magas zsírtartalmú (50-55%) sajt, mely szarvasmarha eredetű tejszínből készül. Túrós, lágy, kenhető állagú, íze a krémsajttal ellentétben nem savanykás, hanem sokkal semlegesebb. Ezért is ideális desszertek, krémek készítéséhez. De na ragadjunk le a tiramisunál, hiszen a sós ételekből sem szabad kizárni. Remek tésztaszószokat, mártásokat készíthetsz a mascarpone hozzáadásával.

    Készítését hagyományosan télen fejt tejből végezték Lombaridában. Az eljárás lényege, hogy a magas zsírtartalmú tejszínt 80 fokra melegítik, ekkor a fehérjék kicsapódnak belőle. Ezután visszahűtik, a savót zsákokba töltik és lecsepegtetik. Mivel az elkészítési módja elég egyszerű, érdemes otthon is megpróbálkozni vele.

    Hozzávalók:

    1. 6 dl magas zsírtartalmú tejszín
    2. 3 evőkanál citromlé

    Így készítsd el:

    – A tejszínt lassú tűzön melegítsd fel. Vigyázz, hogy ne kezdjen el forrni.
    – Vedd le az edényt a lángról, ekkor öntsd hozzá a citromlevet. Néha keverd meg és így hagyd kihűlni.
    – Ekkor kezd el sűrűsödni, látni fogod, hogy kiválik belőle a savó.
    – Az ideális hőmérsékletét akkor éri el, mikor kézmelegre hűl.
    – Gézzel vagy sűrű szövésű vászonnal bélelj ki egy szűrőt és öntsd át rajta.
    – A sajtot csomagold be a vászonba és tedd egy éjszakára a hűtőbe.
    – Másnap isteni mascarponét fogsz ott találni!

    Szólj hozzá