Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így készíts isteni befőttet tartósítószer nélkül!

Dátum: 2020-07-07 / Írta: Budai István / Látták: 127 /

Egyre többen szeretnék elkerülni a tartósítószerek fogyasztását, ezért is készítenek el sokan házilag olyan finomságokat, melyeket a boltban csak mesterséges anyagokkal készítve tudnának megvásárolni. A nyári gyümölcsöket kár is lenne elrontani mindenféle szintetikus hozzávalóval, ezért most elmondjuk, hogyan készíthetsz finom befőttet tartósítószer nélkül!




  • Ha úgy döntesz, hogy elhagyod a tartósítószert, néhány dologra jobban kell figyelned, hiszen a befőtt nagyon könnyen megromolhat.

    1. Csakis olyan üvegbe tedd el a befőttet, ami tökéletesen légmentesen zár, a kupakján semmilyen sérülés, karcolás, rozsdafolt nincs.
    2. Az üvegeket még a befőzés előtt alaposan tisztítsd meg és fertőtlenítsd is, pl. forralással vagy ecettel.
    3. Kisebb üvegeket használj, mert ha felnyitod a befőttet, rövid idő – 7-10 nap – alatt megromlik. Ezért érdemes úgy kimérned, hogy felbontás után gyorsan el is fogyjon.
    4. Olyan gyümölcsöt főzz be, ami teljesen hibátlan és nem túlérett.

    Meggybefőtt tartósítószer nélkül

    Hozzávalók:

    1. 2 kg meggy
    2. 12 evőkanál cukor
    3. 1 liter víz

    Így csináld:

    A meggyet többször alaposan mosd át, majd töltsd meg velük az üvegeket.

    Szórj rájuk üvegenként 3 evőkanál cukrot.

    A vizet forrald fel és merd tele vele az üvegeket. A tetejére tégy fóliát, majd szorosan csavard rá a fedelet.

    Egy nagy lábasba állítsd bele az üvegeket, majd az üvegek ¾-éig töltsd meg langyos vízzel. A forrástól számítva 20 percig gyöngyözve főzd.

    Ezután vedd ki az üvegeket, meleg takaróval szorosan csavard körbe őket és ebben a dunsztban hagyd kihűlni.

    Sárgabarack befőtt tartósítószer nélkül

    Hozzávalók:

    1. 2 kg sárgabarack
    2. 30 dkg cukor
    3. 1 liter víz
    4. 1 g citromsav

    Így csináld:

    Az átválogatott, megmosott, barackokat vágd félbe és magozd ki, majd tedd őket az üvegekbe.

    A vizet tedd fel forrni a cukorral. A habját szedd le. Add hozzá a citromsavat is. Ha egyéb fűszereket is használsz (pl. fahéjat), azok is most kerüljenek bele.

    A levet még forrón töltsd bele a barackokkal teli üvegekbe, majd azonnal zárd le őket.

    A megtöltött üvegeket tedd egy lábasba, az üvegek ¾-égi töltsd meg a lábast langyos vízzel, majd alacsony lángon forrald 30 percig. A fazékban hagyd kihűlni.

    Szólj hozzá