Ha úgy döntesz, hogy elhagyod a tartósítószert, néhány dologra jobban kell figyelned, hiszen a befőtt nagyon könnyen megromolhat.
- Csakis olyan üvegbe tedd el a befőttet, ami tökéletesen légmentesen zár, a kupakján semmilyen sérülés, karcolás, rozsdafolt nincs.
- Az üvegeket még a befőzés előtt alaposan tisztítsd meg és fertőtlenítsd is, pl. forralással vagy ecettel.
- Kisebb üvegeket használj, mert ha felnyitod a befőttet, rövid idő – 7-10 nap – alatt megromlik. Ezért érdemes úgy kimérned, hogy felbontás után gyorsan el is fogyjon.
- Olyan gyümölcsöt főzz be, ami teljesen hibátlan és nem túlérett.
Meggybefőtt tartósítószer nélkül
Hozzávalók:
- 2 kg meggy
- 12 evőkanál cukor
- 1 liter víz
Így csináld:
A meggyet többször alaposan mosd át, majd töltsd meg velük az üvegeket.
Szórj rájuk üvegenként 3 evőkanál cukrot.
A vizet forrald fel és merd tele vele az üvegeket. A tetejére tégy fóliát, majd szorosan csavard rá a fedelet.
Egy nagy lábasba állítsd bele az üvegeket, majd az üvegek ¾-éig töltsd meg langyos vízzel. A forrástól számítva 20 percig gyöngyözve főzd.
Ezután vedd ki az üvegeket, meleg takaróval szorosan csavard körbe őket és ebben a dunsztban hagyd kihűlni.
Sárgabarack befőtt tartósítószer nélkül
Hozzávalók:
- 2 kg sárgabarack
- 30 dkg cukor
- 1 liter víz
- 1 g citromsav
Így csináld:
Az átválogatott, megmosott, barackokat vágd félbe és magozd ki, majd tedd őket az üvegekbe.
A vizet tedd fel forrni a cukorral. A habját szedd le. Add hozzá a citromsavat is. Ha egyéb fűszereket is használsz (pl. fahéjat), azok is most kerüljenek bele.
A levet még forrón töltsd bele a barackokkal teli üvegekbe, majd azonnal zárd le őket.
A megtöltött üvegeket tedd egy lábasba, az üvegek ¾-égi töltsd meg a lábast langyos vízzel, majd alacsony lángon forrald 30 percig. A fazékban hagyd kihűlni.