1. Pörkölve
A mandulaitalt készítheted natúr mandulából, illetve pirított mandulából is. Ez utóbbit készen is megkaphatod, de ha a pirítást otthon szeretnéd végezni, akkor 150 fokon, légkeverésen 15 perc alatt megteheted. A pirított mandulából készült ital íze kissé pörköltesebb, a színe pedig barnásabb lesz. Ha ragaszkodsz a fehér mandulaitalhoz, akkor natúr mandulát használj.
2. Áztatás
Minden magital készítésénél elhagyhatatlan lépés az áztatás. Ez több célt is szolgál, egyrészt ízletesebb lesz a végeredmény, másrészt könnyebb kinyerni a magokból az értékes összetevőket. A mandula áztatása legalább 10-16 órát vesz igénybe, szánj rá időt.
3. Turmixolás
Ha nincs speciális készüléked, akkor gond nélkül készíthetsz mandulaitalt egy közönséges turmixgép segítségével is. Pürésítsd le a kedved szerint összeválogatott hozzávalókat. A cél, hogy egy selymes és teljesen homogén állagú pépet kapj, amiből elegendő levet nyerhetsz.
4. Szűrés
A pépet érdemes többször is átszűrni nagyon finom lyukú szűrőn, de a legjobb, ha egy sűrű szövésű textilt, vásznat használsz ehhez. Törekedj arra, hogy kizárólag a folyadék csepegjen át a szűrőn és tiszta mandulaitalt kapj és próbáld kipréselni az összes levet.
5. Mandulapép felhasználása
A megmaradt mandulapép is hasznosítható, pl. süteményekhez, pudinghoz, de italokhoz is keverheted. Hűtőben néhány napig tarthatod el.
Hozzávalók 800 ml mandulaital készítéséhez:
- 800 ml víz
- 130 g mandula
- 1 csipet só
- ízlés szerint fűszerek, aszalt gyümölcs, vanília
Extra tippek:
A mandulatej készítéséhez és tárolásához lehetőleg steril eszközöket használj, így akár 5-6 napig is eltarthatod a hűtőben.
Ha unod már a natúr mandulaitalt, csempéssz bele fűszereket! Ezeket is tedd a turmixba a mandulaszemekkel együtt.
Egy csipet só kell mindenbe, a mandulaital ízét is új szintre emelheted, ha egy kicsit megsózod.
Kombináld a magokat! A mandula mellé remekül illenek egyéb magvak, pl. a kesudió, a pisztácia, de akár kókusszal együtt is leturmixolhatod, hogy még finomabb italt kapj.
Cukor helyett használj aszalt gyümölcsöket a mandulaital édesítéséhez. Jóval egészségesebb verziót készíthetsz így, mintha cukrot vagy mesterséges édesítőket tennél bele.