Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így készíts házilag mandulaitalt

Dátum: 2023-10-16 / Írta: Budai István / Látták: /

Ha az állati tej fogyasztásáról szeretnél áttérni a növényi italokra, talán csak egyetlen dolog állhat az utadba: a növényi italok ára jóval magasabb, mint a tehéntejé. Ez elég nagy visszatartó erő egészen addig, amíg meg nem próbálkozol otthon, házilag elkészíteni a saját növényi italodat. Egyszerre megszabadulsz a mesterséges adalékoktól, aromáktól és a hozzáadott cukortól is, hiszen a házi mandulaitalba biztosan csak az kerül, amit te bele szeretnél tenni!




  • 1. Pörkölve

    A mandulaitalt készítheted natúr mandulából, illetve pirított mandulából is. Ez utóbbit készen is megkaphatod, de ha a pirítást otthon szeretnéd végezni, akkor 150 fokon, légkeverésen 15 perc alatt megteheted. A pirított mandulából készült ital íze kissé pörköltesebb, a színe pedig barnásabb lesz. Ha ragaszkodsz a fehér mandulaitalhoz, akkor natúr mandulát használj.

    2. Áztatás

    Minden magital készítésénél elhagyhatatlan lépés az áztatás. Ez több célt is szolgál, egyrészt ízletesebb lesz a végeredmény, másrészt könnyebb kinyerni a magokból az értékes összetevőket. A mandula áztatása legalább 10-16 órát vesz igénybe, szánj rá időt.

    3. Turmixolás

    Ha nincs speciális készüléked, akkor gond nélkül készíthetsz mandulaitalt egy közönséges turmixgép segítségével is. Pürésítsd le a kedved szerint összeválogatott hozzávalókat. A cél, hogy egy selymes és teljesen homogén állagú pépet kapj, amiből elegendő levet nyerhetsz.

    4. Szűrés

    A pépet érdemes többször is átszűrni nagyon finom lyukú szűrőn, de a legjobb, ha egy sűrű szövésű textilt, vásznat használsz ehhez. Törekedj arra, hogy kizárólag a folyadék csepegjen át a szűrőn és tiszta mandulaitalt kapj és próbáld kipréselni az összes levet.

    5. Mandulapép felhasználása

    A megmaradt mandulapép is hasznosítható, pl. süteményekhez, pudinghoz, de italokhoz is keverheted. Hűtőben néhány napig tarthatod el.

    Hozzávalók 800 ml mandulaital készítéséhez:

    1. 800 ml víz
    2. 130 g mandula
    3. 1 csipet só
    4. ízlés szerint fűszerek, aszalt gyümölcs, vanília

    Extra tippek:

    A mandulatej készítéséhez és tárolásához lehetőleg steril eszközöket használj, így akár 5-6 napig is eltarthatod a hűtőben.

    Ha unod már a natúr mandulaitalt, csempéssz bele fűszereket! Ezeket is tedd a turmixba a mandulaszemekkel együtt.

    Egy csipet só kell mindenbe, a mandulaital ízét is új szintre emelheted, ha egy kicsit megsózod.

    Kombináld a magokat! A mandula mellé remekül illenek egyéb magvak, pl. a kesudió, a pisztácia, de akár kókusszal együtt is leturmixolhatod, hogy még finomabb italt kapj.

    Cukor helyett használj aszalt gyümölcsöket a mandulaital édesítéséhez. Jóval egészségesebb verziót készíthetsz így, mintha cukrot vagy mesterséges édesítőket tennél bele.

    Szólj hozzá