1. A megfelelő szög
Az ételfotók többségénél ugyanazt a néhány szöget alkalmazzák. Ki kell tapasztalnod, hogy melyik számodra a legmegfelelőbb! Hogy hova helyezed a kamerát, befolyásolja azt is, hogy mit szeretnél megmutatni az ételből, milyen hangulatot szánsz a fotónak és mit szeretnél üzenni vele. Előre találd ki, hogy mit szeretnél és tervezd meg! Gondold át az étel méretét, formáját, magasságát és azt, hogy mi teszi egyedivé. Helyezd a kamerát úgy, hogy kiemelje az étel legjobb tulajdonságait.
Egyes ételeknek nagyon jól mutatnak úgy, hogy közvetlenül elölről fotózod őket, másoknak viszont az áll a legjobban, ha föléjük helyezkedsz és az asztal felett készíted a fotót. Egy szépen dekorált cupcake például úgy adja ki a legjobb formáját, ha szemből fotózod, hiszen így látható válik a díszítettsége és a mérete is. Ha felülről készítesz róla képet, a méretéből és a formájából semmi sem fog látszódni. Viszont egy mindenféle jóval megtöltött taco gazdag összetételét és mutatós formáját nem lehet felülről megmutatni, szemből sokkal jobban érvényesül a látványa.
2. Előtér és háttér
Az étel önmagában is lehet szép, de sokkal többet adhatsz hozzá a képhez, ha az előtér és a háttér megkomponálására is figyelmet fordítasz. Ezeket a tereket felhasználhatod arra, hogy üzenettel töltsd meg a képet. Vedd körbe az ételt alapanyagokkal, kellékekkel, eszközökkel, melyek valahogyan kapcsolódnak hozzá. Szószok, olajok, fűszernövények sejtethetik, hogy az étel miből és hogyan is készült.
Üvegek, poharak, textilek mesélhetnek az étel eredetéről vagy az évszakról, melyhez a leginkább illik. Ha ezekből néhány elhelyezel az étel elő- és hátterében, mélységet adhatsz a fotó által elmesélt történetnek.
3. Természetes fény mértékkel
Egy fotót a fényviszonyok határoznak meg. Ha nincs elegendő fény, az teljesen tönkreteheti a képet. Az első és legfontosabb lépés, hogy helyezz egy diffúzort az ablak és az asztal közé. Ezzel lágyíthatod az éles természetes fényeket és a vakítást, amit a természetes fényviszonyok okoznak. Ha nem használsz diffúzort, az étel által vetett árnyékok is sokkal keményebbek lesznek a képen.
A következő lépés a fekete és a fehér lapok használata. Ezeket akár egy kartonpapírból saját kezűleg is elkészítheted, nem kell feltétlenül megvásárolnod őket. A fehér lappal harsányabbá, erősebbé teheted a fényt, derítheted a fontos részleteket. A fekete lappal kontrasztosabbá teheted a képet, erősítheted az árnyékokat.
És egy apró trükk, ha természetes fénynél dolgoznál: a blokkolás. A természetes fény sokszor az étel hátterét teszi vakítóan világossá, ezzel eltereli a figyelmet magáról az ételről. Mivel a néző mindig a legvilágosabb részt látja meg először egy fotón, ha az éppen nem az étel, a fotód máris tönkrement. A fekete lap segítségével blokkolhatod a fényt, hogy ne világítsa meg azokat a területeket, melyek elvonnák a figyelmet az ételről. Ez nagyon fontos technika a sötétebb tónusú, visszafogottabb fotók készítéséhez.
4. Vonalak és rétegek
A képen az étel mellett annyi körítés, dekoráció szerepel. Hogyan irányíthatod a néző figyelmét emellett is magára az ételre? Vonalak és rétegek segítségével. Megbízható technika ez, melynek lényege, hogy az összetevőket, textileket úgy helyezd el, hogy azok vonalakat és rétegeket alkossnak az étel körül. Ezzel a kompozíciós módszerrel egyenesen a fotó főszereplőjére irányíthatod a néző figyelmét.
Vonalak létrehozásához számos eszközt használhatsz, pl. kést, kanalat, főleg, ha felülről készíted a fotót. Vonalak segítségével keretet is létrehozhatsz az étel körül.
A rétegezés pedig sosem hagy cserben az ételfotónál. Ha az ételt egy tányérra, azt pedig egy tálra teszed, máris létrehoztál két réteget, melynek közepén az étel, mint egyeduralkodó foglal helyet.
5. Az étel színe legyen a leghangsúlyosabb
Sok kezdő ételfotós elköveti azt a hibát, hogy az ételfotón olyan kiegészítő elemeket használ, melyek színesebbek, mint maga az étel. Ilyenkor az étel veszít egyik fontos tulajdonságából, a minőségét is jelző színéből, hiszen a körülötte lévő tárgyak válnak hangsúlyossá. Bármilyen kiegészítőt is használsz, ügyelj arra, hogy a színe lágyabb legyen, mint az ételé. Válassz pasztell, visszafogott árnyalatokat, semleges hátteret, mint pl. fém tálcát vagy sütőpapírt, melyekkel nagyon szépen kiemelhető a gyümölcsök élénk színe.