Így tárold!
A natúr, fűszerezés nélküli sónak korlátlan a fogyaszthatósági ideje. A fűszerezett sókat
azonban légmentesen zárható üvegben 1 évig lehet csak eltárolni.
A nedvesség és a magas páratartalom hatására a só csomósodik, összeáll. Ezt
elkerülheted, ha kb. 10 szem rizst beleteszel a sótartóba. A rizs felszívja a nedvességet és
megakadályozza a sókristályok összetapadását.
Ezüstből készült sótartót ne használj! A sóban lévő klór reakcióba lép az ezüsttel és zöld
elszíneződést okoz.
Így mentsd meg az elsózott ételt!
Ha folyékony ételt sóztál el, pl. levest, hígítsd fel sót nem tartalmazó folyadékkal. A
legegyszerűbb, ha vizet teszel hozzá. Vagy tégy bele 15 percre egy meghámozott,
felnegyedelt burgonyát!
A túlsózott szószokat tejföllel, barna cukorral vagy ecettel hozhatod helyre. Egyszerre csak
keveset adj hozzá, közben folyamatosan kóstolj!
Mikor adj sót az ételhez?
Az olyan ételeknél, melyeket hosszú időn át főzünk, mint a levesek vagy szószok, érdemes
már az elején hozzáadni a sót. De azt vegyük figyelembe, hogy a főzés során a folyadék
csökkenni fog, így a só koncentrációja, ezzel együtt íze is fokozódik.
Bár egy csipet só a kelt tésztákhoz is kell, ha dupla adagot készítesz, a receptben írt só
mennyiséget ne kétszerezd meg!
A só kivonja a nedvességet a zöldségekből. Ez nagyon hasznos a magas víztartalmú
fajtáknál, mint pl. az uborka vagy a padlizsán, de ha azt szeretnéd, hogy a zöldség – pl. a
gomba – roppanós maradjon és ne váljon pépessé, csak a főzés végén használj sót!
Ha felverni készülsz a tojásfehérjét, csak akkor adj hozzá sót, mikor a hab már szép
kemény. Ha a még fel nem vert tojásfehérjét sózod, a só kivonja annak nedvességtartalmát,
ezáltal nehezebb lesz felverni a habot és kevésbé lesz kemény, magas.
Ha tésztát főzöl és sót szeretnél adni a vízhez, csak forrás után tedd. A sózott víz ugyanis
lassabban éri el a forráspontot.
Extra tippek
2 evőkanál asztali só = 1 evőkanál kóser sóval
Uborka savanyításához ne használj asztali sót, mert a hozzáadott anyagok elszínezhetik az
uborkát.
A meleg ételeket sósabbnak érezzük. Hidegen fogyasztva már kevésbé fognak sósnak
hatni, mert a hőmérséklet csökkenésével halványulnak a sós ízek is.