Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így hozd helyre az elsózott ételt

Dátum: 2018-03-27 / Írta: Budai István / Látták: 25508 /

Még ha nem is főzöl túl gyakran, a só biztosan ott van a konyhádban és amint kifogy, már
szaladsz is, hogy pótold. Talán nincs is olyan étel, amelyhez ne használnánk, még akkor is,
ha éppen édességet készítünk. Hogy okosan bánj vele és a lehető legtöbbet hozd ki belőle,
az alábbi tippek lesznek segítségedre!




  • Így tárold!

    A natúr, fűszerezés nélküli sónak korlátlan a fogyaszthatósági ideje. A fűszerezett sókat
    azonban légmentesen zárható üvegben 1 évig lehet csak eltárolni.

    A nedvesség és a magas páratartalom hatására a só csomósodik, összeáll. Ezt
    elkerülheted, ha kb. 10 szem rizst beleteszel a sótartóba. A rizs felszívja a nedvességet és
    megakadályozza a sókristályok összetapadását.

    Ezüstből készült sótartót ne használj! A sóban lévő klór reakcióba lép az ezüsttel és zöld
    elszíneződést okoz.

    Így mentsd meg az elsózott ételt!

    Ha folyékony ételt sóztál el, pl. levest, hígítsd fel sót nem tartalmazó folyadékkal. A
    legegyszerűbb, ha vizet teszel hozzá. Vagy tégy bele 15 percre egy meghámozott,
    felnegyedelt burgonyát!

    A túlsózott szószokat tejföllel, barna cukorral vagy ecettel hozhatod helyre. Egyszerre csak
    keveset adj hozzá, közben folyamatosan kóstolj!

    Mikor adj sót az ételhez?

    Az olyan ételeknél, melyeket hosszú időn át főzünk, mint a levesek vagy szószok, érdemes
    már az elején hozzáadni a sót. De azt vegyük figyelembe, hogy a főzés során a folyadék
    csökkenni fog, így a só koncentrációja, ezzel együtt íze is fokozódik.

    Bár egy csipet só a kelt tésztákhoz is kell, ha dupla adagot készítesz, a receptben írt só
    mennyiséget ne kétszerezd meg!

    A só kivonja a nedvességet a zöldségekből. Ez nagyon hasznos a magas víztartalmú
    fajtáknál, mint pl. az uborka vagy a padlizsán, de ha azt szeretnéd, hogy a zöldség – pl. a
    gomba – roppanós maradjon és ne váljon pépessé, csak a főzés végén használj sót!

    Ha felverni készülsz a tojásfehérjét, csak akkor adj hozzá sót, mikor a hab már szép
    kemény. Ha a még fel nem vert tojásfehérjét sózod, a só kivonja annak nedvességtartalmát,
    ezáltal nehezebb lesz felverni a habot és kevésbé lesz kemény, magas.

    Ha tésztát főzöl és sót szeretnél adni a vízhez, csak forrás után tedd. A sózott víz ugyanis
    lassabban éri el a forráspontot.

    Extra tippek

    2 evőkanál asztali só = 1 evőkanál kóser sóval

    Uborka savanyításához ne használj asztali sót, mert a hozzáadott anyagok elszínezhetik az
    uborkát.

    A meleg ételeket sósabbnak érezzük. Hidegen fogyasztva már kevésbé fognak sósnak
    hatni, mert a hőmérséklet csökkenésével halványulnak a sós ízek is.

    Szólj hozzá