Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így használd a bort a konyhában!

Dátum: 2017-05-03 / Írta: Budai István / Látták: 496 /

A bort már Homérosz is említette az ősi görög receptekben, később pedig a rómaiak főztek vele előszeretettel. Manapság is szívesen használjuk a konyhában a bort sütéshez és főzéshez. Pácoláshoz és a már elkészült étel ízesítéséhez is kiváló.




  • A borral való főzésnek azonban vannak alapvető szabályai, melyek garantálják, hogy az elkészült étel kifogástalan legyen.

    1. Csakis minőségi bort használj a főzéshez!

    Talán ez a legfontosabb szabály. Soha ne főzz olyan borral, amit nem innál meg. Ha ahhoz nem elég jó, hogy elkortyolgasd, akkor az ételed elkészítéséhez sem lesz megfelelő. Vásárolhatunk olyan borokat, melyeket kifejezetten főzéshez ajánlanak. Ezek általában sósabbak és ízesítőt is tartalmaznak. Az egyébként is rossz ízükből a főzés csak még rosszabbat hoz ki.

    2. Figyelj a bor mennyiségére!

    A bor szerepe a főzésben az ízek és az aromák fokozása. Nincs általános szabály a bor mennyiségére nézve, de érdemes vele óvatosan bánni. Ha túl keveset teszel az ételbe, nem fog érződni az íze, ha elsokallod, akkor viszont minden más hozzávaló ízét elfedi. Kezdd kis mennyiséggel, majd kóstolás után növeld az adagot!

    3. A megfelelő időzítés

    A bornak az étellel vagy a szósszal együtt kell főnie. A benne lévő alkohol főzés közben párolog el és mivel ebben koncentrálódik a bor összes savassága és édessége, utána a borból csak a finom íz marad, ami harmonikus összekeveredik a több hozzávaló ízével. Ha a bort alig valamivel a főzés befejezte előtt adjuk az ételhez, az túlzottan harsány és hivalkodó lesz. Legalább 10 percig pároljuk, főzzük, süssük a többi hozzávalóval.

    4. Vöröshúshoz vörösbort

    A vörösborban nagy mennyiségben van tannin, ami a keserűségét és testességét adja a bornak. Ezért nagyon jól passzol a marhához, borjúhoz, sertéshez, őzhöz és a húsokhoz kínált szószokhoz.

    6. Párosítások

    A fehér bor ideális azokhoz az ételekhez, melyek a következőket tartalmazzák: dinnye, alma, ananász, körte, citrusfélék, vanília, karamell, olajbogyó, gomba.
    A vörösbor ideális a bogyós gyümölcsöket, barackot, szilvát, cseresznyét, meggyet, narancsot, csokoládét, kávét tartalmazó ételekhez, desszertekhez.

    7. Zöldségek készítéséhez is

    Ha zöldségeket pirítasz, a zsiradék egy részét váltsd ki borral! Ezzel pluszt ízt és több nedvességet kapnak a zöldségek, miközben a zsiradék mennyiségét is jótékonyan csökkentheted.

    8. Nem passzol mindenhez!

    Egyes ételek ízét a tökéletességig fokozza, azonban nem való mindenhez. Csak olyan ételekhez párosítsd, melyekhez valóban hozzáad és nem pedig elvesz.

    Szólj hozzá