Szárított formában egész évben megvásárolhatjuk az üzletekben, de érdemes megpróbálkozni a kiskertben vagy a konyhaablakban történő nevelésével is. Hogy mi mindenre használható?
Rozmaringos olaj salátákhoz, tésztákhoz
Készítéséhez használhatunk szárított rozmaringot, de még jobb, ha a friss fűszernövényt szedünk le, mosunk meg és szárítunk meg hozzá. Tenyerünkkel dörzsöljük meg a rozmaring szárat, hogy még több aromát engedjen ki magából.
A rozmaring szárakat tegyük egy sterilizált, légmentesen lezárható üvegbe. Melegítsünk egy serpenyőben olívaolajat vagy napraforgóolajat, de ne forrósítsuk fel túlzottan. Öntsük a meleg olajat az üvegben lévő rozmaringra.
Figyeljünk, hogy az olaj teljesen ellepje a fűszernövényt! Fedjük le, 2 hétig tárolhatjuk hűtőben. Felhasználás előtt vegyük ki a rozmaringot az olajból.
Desszertekhez
Egy teáskanál szárított rozmaringot adhatunk a házilag készített jégkrémhez, fagyihoz. Igazán különleges, pikáns ízt kölcsönözhetünk vele az édességeknek.
Burgonyával
A rozmaring és a burgonya kéz a kézben járnak. Akár pürésítjük, akár főzzük vagy sütjük, a burgonyához
egyértelműen a rozmaring a legjobb fűszernövény.
Italokhoz is
Megbolondíthatjuk vele a limonádét, de kiváló alkoholos italokba is, mint a gin, a vodka vagy a koktélok.