Előkészítés
A zöldségeket tisztítsd meg, vágd le a szárukat és hámozd meg őket – melyiknél mire van szükség. Ezután vágd fel akkora darabokra, hogy kiolvasztás után rögtön fel tudd használni. Pl. a levesbe szánt zöldséget felkockázhatod, a sárgarépát karikázd és így tovább. Fontos, hogy egy tasakba annyi zöldség kerüljön, amennyi egy adagnak megfelelő, hiszen kiolvasztás után a maradék már nem fagyasztható újra, egyszerre kell felhasználnod.
Fagyaszthatók-e nyersen a zöldségek?
A hagyma, a paradicsom és a paprika kivételével, melyek nyersen is fogyaszthatók, a legtöbb zöldséget csak blansírozás vagy főzés után ajánlott lefagyasztani. A blansírozás lényege, hogy a zöldséget forrásban lévő vízbe teszed és hagyod főni néhány percig. Ezután rögtön egy jeges vízzel teli tálba rakod, hogy a főlés folyamata azonnal leálljon. Az eljárás célja, hogy a zöldségek megőrizzék eredeti színűket és aromájukat, elpusztuljanak bennük azok az enzimek, melyek idővel a romlásukat okozzák. Bár extra lépés, nem érdemes kihagyni, mert a fagyasztóból kivett zöldség csak így lesz olyan állagát és látványát tekintve is, mintha valóban frissen készítetted volna el.
Melyik zöldséget nem lehet fagyasztani?
A magas víztartalommal rendelkező zöldségek fagyasztása nem ajánlott, mégpedig azért, mert kiolvasztva ezek már nem élvezhetők. Ilyen az uborka, a szárzeller, a saláta, a káposzta és a retek is. A bennük lévő nagy mennyiségű víz megfagy, a zöldség pedig kiolvadás után pépessé, maszatossá válik, íze elveszik, állaga pedig kezelhetetlenné teszi.
Így nem áll össze egy tömbbe az egész!
A zöldségek fagyasztásánál a legnagyobb feladat, hogy elkerüld, hogy minden darab összefagyjon és végül egy hatalmas, jégbe fagyott tömböt kapj, mikor kiveszed a fagyasztóból. Ezt viszont könnyen megelőzheted, ha a blansírozott zöldségeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszed és egy rétegben kiteríted. Ne zsúfold tele a tepsit, legyen elég hely a zöldségek számára. Így tedd az egészet a fagyasztóba! Mikor már megfagytak, vedd ki a tepsiből és tedd át őket gyorsan lezárható nejlon tasakba. A művelet során nem lesz idejük felolvadni, így már nem fognak összetapadni a fagyasztóban, akár szemeként is vehetsz ki belőlük később.
Így fagyaszd le a különböző zöldségeket:
1. Paprika
Az egyik kivétel, amit fagyasztás előtt nem kell blansírozni. Egyszerűen távolítsd el a szárát és a magjait, vágd karikára vagy szeletekre és tedd bele a nejlon tasakba.
2. Brokkoli, kelbimbó, karfiol
Vágd le róluk a leveleket, darabold fel – a nagyobb kelbimbókat vágd félbe – és 2-3 percig főzd, majd tedd jeges vízbe. Tepsiben szétterítve tedd a fagyasztóba.
3. Sütőtök, főzőtök, téli tök
Íze és állaga élvezhetetlen, ha nyersen fagyasztod. Darabold fel és süsd vagy főzd elő, majd hagyd kihűlni és szintén a tepsis módszerrel fagyaszd.
4. Kukorica
A legegyszerűbb szemezve fagyasztani, de a csövet egyben is beteheted a fagyasztóba. Fagyasztani csak a legzsengébb kukoricát érdemes. Tisztítsd meg, forrásban lévő vízben főzd 4 percig, majd tedd jeges vízbe és hagyd kihűlni, ezután egy éles késsel vágd le a szemeket.
5. Zöldbab és babfélék
A babot szedd ki a hüvelyből, 1-2 percig főzd forrásban lévő vízben, majd tedd jeges fürdőbe. A zöldbabot 3 percig forrald, mielőtt a jeges vízbe teszed.
6. Cukkini és nyári tök
Ha sütéshez szeretnéd majd felhasználni, a lereszelt cukkinit 1-2 percig blansírozd, míg átetszővé válik. Ha egyéb célra szeretnéd használni, vágd darabokra és 3-4 percig blansírozd.
7. Sárgarépa
Hámozd meg és karikázd vagy kockázd fel. 2 percig blansírozd.
8. Kelkáposzta, spenót, sóska
A kelkáposztát tisztítsd meg, a leveles zöldségekről vágd le a szár részt. 2-3 percig főzd forrásban lévő vízben, majd tedd jeges vízzel teli tálba.