Tény, hogy sok cukorhelyettesítő képes teljesen tönkretenni a süteményt, nem beszélve arról, hogy nagyobb mennyiségben jelentősen meg is dobják a házilag készült süti költségeit. Egy süteménynek akárhogyan is, de édesnek kell lennie, hiszen azért készül! Szerencsére vannak rá módszerek, hogy a cukor mennyiségéből valamennyit elvegyünk, a hiányzó édes ízt pedig más módon pótoljuk!
Természetes cukrok
Ilyen a méz és a juharszirup, melyek alapvetően szintén cukrok ugyan, mégsem azonosak a fehér cukorral. Talán kis mennyiségben, de mégis tartalmaznak ásványi anyagokat, vitaminokat és hasznos enzimeket. A méztől és a juharsziruptól a tészta tömöttebb, nehezebb és sötétebb lesz, viszont az édessége és a finom íze megmarad. Mindkettőnek kb. a 20%-a víz, ezért a készülő tésztához kevesebb folyadékra lesz szükség, pl. kevesebb tojásfehérjét kell beletennünk.
A méz édesebb a fehér cukornál, ezért 25-30%-kal kevesebb is elég belőle azonos édes íz eléréséhez. A juharszirup kevésbé édes, mint a fehér cukor, de ez csak a valódi juharszirupra érvényes. Ennek ára igen borsos, ha olcsóbb terméket vásárolsz, feltehetően már mesterségesen édesítve van, ezért felhasználás előtt mindenképp kóstold meg!
Porcukor
Nagyon magas a cukortartalma, ezért a legegyszerűbb módja annak, hogy egy süteményben csökkentsük a cukrot, az, ha porcukorból kevesebbet teszünk bele. Ugyanez érvényes a cukormázra és a töltelékre is, hiszen ezek szintén tele vannak cukorral és akár megháromszorozhatják a sütemény kalóriatartalmát.
Édesítők
Ezeket laboratóriumban fejlesztették ki. Közülük a sütéshez az egyik legelterjedtebb a szukralóz vagy splenda, az aszpartám és a K-aceszulfám. A legtöbb mesterséges édesítőszernek ezek a fő összetevői. Mivel 200-650-szer édesebbek a fehér cukornál és kalóriát szinte alig tartalmaznak vagy akár teljesen kalóriamentesek, cukorbetegek számára jelentenek megoldást a sütemények készítéséhez.
Viszont gyakran keserű utóízt hagynak maguk után, valamint nem lesz tőlük szép aranybarna a tészta és levegős sem. Vannak azonban olyan mesterséges édesítők, melyeket kifejezetten sütéshez ajánlanak, ezekben találhatók más összetevők is, így könnyen helyettesíthetjük velük a fehér cukrot.
Édes kivonatok
Természetes eredetűek, de erősen feldolgozottak. A tészta nagyon tömörré válhat tőlük. A stevie 250-300-szor édesebb a fehér cukornál és gyakorlatilag kalóriamentes. Mivel jellegzetes íze van, gyakran más édesítőkkel együtt használják. Az agávé szirup valamivel több kalóriát tartalmaz, mint a fehér cukor és kevésbé édes, ezért több kell belőle a sütéshez. Több fruktóz van benne, mint a fehér cukorban, de viszonylag alacsony a glikémiás indexe.
Cukoralkoholok
Nem, nem fogsz becsípni tőlük! Megtalálhatók zöldségekben és gyümölcsökben, de többnyire iparilag állítják elő őket. Nehezebb, tömörebb tésztákhoz használhatod őket cukor helyett, de hogy levegős legyen a tészta, kombináld őket más hozzávalókkal. A xilit a legismertebb közülük, de mivel enyhén mentolos íze van, sütéshez nem használható. Az eritrit tiszta, édes ízű, kb. 30%-kal kevésbé édes a fehér cukornál, de hozzá képest csak 5% kalória van benne.
Így csökkentsd a cukrot a kedvenc süteményeidben!
Csokoládétorta
Mivel a kakaó önmagában nagyon keserű, muszáj némileg édesítened. Adj hozzá természetes édesítőket, pl. reszelt gyümölcsöt vagy zöldséget, almát vagy céklát. Ezzel nedvességet is csempészhetsz a tésztába.
Piskóta
Könnyű állagát és finom ízét nem könnyű cukor nélkül elérni. Ne is hagyd ki belőle, de használj 20%-kal kevesebbet és igyekezz a lehető legtöbb levegőt juttatni a tésztába! 1-2 kanál lisztet helyettesíts kukoricaliszttel, hogy még könnyebb legyen a piskóta.
Répatorta
A reszelt zöldségek édes ízt adnak neki. Sok cukorra nincs hozzá szükséged, főleg ha a receptben aszalt gyümölcsök is szerepelnek. Tésztájának textúrájához nagyon jól illik a méz és a juharszirup is.
Gluténmentes tésztafélék
Az ilyen süteménytésztákba gyakran kerül liszt helyett mandulaliszt. Mivel ennek egyébként is édesebb az íze – és feltehetően más magvak is kerülnek még a tésztába -, ezért a cukrot nyugodtan el is hagyhatod belőle. Ha a recept szerint kell hozzá felvert tojásfehérje, hogy levegős legyen a tészta, akkor bánj óvatosan az olyan sűrű összetevőkkel, mint a méz vagy a juharszirup.
Ne feledd!
A cukor fontos összetevője a receptnek. Nem az a kizárólagos feladata, hogy édes ízt adjon, hiszen szerepe van abban is, hogy bezárja a nedvességet és lágy, könnyű tésztát eredményezzen. Ezt azt jelenti, hogy ha kevesebb cukrot használsz vagy akár teljesen mellőzöd, annak a tészta állagára is hatása lesz.