Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így csökkentsd a sütikben a cukrot, hogy ne veszítsenek az ízükből

Dátum: 2020-03-27 / Írta: Budai István / Látták: 321 /

A sütemények lényege az édes íz. Ha valami édesre vágyunk, rögtön egy finom süti jut az eszünkbe, ezért nem ki ellentmondás, mikor éppen egy sütemény cukortartalmát akarjuk csökkenteni. Hiszen az édes ízhez mégis ragaszkodunk! A kettő hogyan hozható össze? Létezik-e ugyanolyan finom süti kevesebb cukorral, egészségesebben?




  • Tény, hogy sok cukorhelyettesítő képes teljesen tönkretenni a süteményt, nem beszélve arról, hogy nagyobb mennyiségben jelentősen meg is dobják a házilag készült süti költségeit. Egy süteménynek akárhogyan is, de édesnek kell lennie, hiszen azért készül! Szerencsére vannak rá módszerek, hogy a cukor mennyiségéből valamennyit elvegyünk, a hiányzó édes ízt pedig más módon pótoljuk!

    Természetes cukrok

    Ilyen a méz és a juharszirup, melyek alapvetően szintén cukrok ugyan, mégsem azonosak a fehér cukorral. Talán kis mennyiségben, de mégis tartalmaznak ásványi anyagokat, vitaminokat és hasznos enzimeket. A méztől és a juharsziruptól a tészta tömöttebb, nehezebb és sötétebb lesz, viszont az édessége és a finom íze megmarad. Mindkettőnek kb. a 20%-a víz, ezért a készülő tésztához kevesebb folyadékra lesz szükség, pl. kevesebb tojásfehérjét kell beletennünk.

    A méz édesebb a fehér cukornál, ezért 25-30%-kal kevesebb is elég belőle azonos édes íz eléréséhez. A juharszirup kevésbé édes, mint a fehér cukor, de ez csak a valódi juharszirupra érvényes. Ennek ára igen borsos, ha olcsóbb terméket vásárolsz, feltehetően már mesterségesen édesítve van, ezért felhasználás előtt mindenképp kóstold meg!

    Porcukor

    Nagyon magas a cukortartalma, ezért a legegyszerűbb módja annak, hogy egy süteményben csökkentsük a cukrot, az, ha porcukorból kevesebbet teszünk bele. Ugyanez érvényes a cukormázra és a töltelékre is, hiszen ezek szintén tele vannak cukorral és akár megháromszorozhatják a sütemény kalóriatartalmát.

    Édesítők

    Ezeket laboratóriumban fejlesztették ki. Közülük a sütéshez az egyik legelterjedtebb a szukralóz vagy splenda, az aszpartám és a K-aceszulfám. A legtöbb mesterséges édesítőszernek ezek a fő összetevői. Mivel 200-650-szer édesebbek a fehér cukornál és kalóriát szinte alig tartalmaznak vagy akár teljesen kalóriamentesek, cukorbetegek számára jelentenek megoldást a sütemények készítéséhez.

    Viszont gyakran keserű utóízt hagynak maguk után, valamint nem lesz tőlük szép aranybarna a tészta és levegős sem. Vannak azonban olyan mesterséges édesítők, melyeket kifejezetten sütéshez ajánlanak, ezekben találhatók más összetevők is, így könnyen helyettesíthetjük velük a fehér cukrot.

    Édes kivonatok

    Természetes eredetűek, de erősen feldolgozottak. A tészta nagyon tömörré válhat tőlük. A stevie 250-300-szor édesebb a fehér cukornál és gyakorlatilag kalóriamentes. Mivel jellegzetes íze van, gyakran más édesítőkkel együtt használják. Az agávé szirup valamivel több kalóriát tartalmaz, mint a fehér cukor és kevésbé édes, ezért több kell belőle a sütéshez. Több fruktóz van benne, mint a fehér cukorban, de viszonylag alacsony a glikémiás indexe.

    Cukoralkoholok

    Nem, nem fogsz becsípni tőlük! Megtalálhatók zöldségekben és gyümölcsökben, de többnyire iparilag állítják elő őket. Nehezebb, tömörebb tésztákhoz használhatod őket cukor helyett, de hogy levegős legyen a tészta, kombináld őket más hozzávalókkal. A xilit a legismertebb közülük, de mivel enyhén mentolos íze van, sütéshez nem használható. Az eritrit tiszta, édes ízű, kb. 30%-kal kevésbé édes a fehér cukornál, de hozzá képest csak 5% kalória van benne.

    Így csökkentsd a cukrot a kedvenc süteményeidben!

    Csokoládétorta

    Mivel a kakaó önmagában nagyon keserű, muszáj némileg édesítened. Adj hozzá természetes édesítőket, pl. reszelt gyümölcsöt vagy zöldséget, almát vagy céklát. Ezzel nedvességet is csempészhetsz a tésztába.

    Piskóta

    Könnyű állagát és finom ízét nem könnyű cukor nélkül elérni. Ne is hagyd ki belőle, de használj 20%-kal kevesebbet és igyekezz a lehető legtöbb levegőt juttatni a tésztába! 1-2 kanál lisztet helyettesíts kukoricaliszttel, hogy még könnyebb legyen a piskóta.

    Répatorta

    A reszelt zöldségek édes ízt adnak neki. Sok cukorra nincs hozzá szükséged, főleg ha a receptben aszalt gyümölcsök is szerepelnek. Tésztájának textúrájához nagyon jól illik a méz és a juharszirup is.

    Gluténmentes tésztafélék

    Az ilyen süteménytésztákba gyakran kerül liszt helyett mandulaliszt. Mivel ennek egyébként is édesebb az íze – és feltehetően más magvak is kerülnek még a tésztába -, ezért a cukrot nyugodtan el is hagyhatod belőle. Ha a recept szerint kell hozzá felvert tojásfehérje, hogy levegős legyen a tészta, akkor bánj óvatosan az olyan sűrű összetevőkkel, mint a méz vagy a juharszirup.

    Ne feledd!

    A cukor fontos összetevője a receptnek. Nem az a kizárólagos feladata, hogy édes ízt adjon, hiszen szerepe van abban is, hogy bezárja a nedvességet és lágy, könnyű tésztát eredményezzen. Ezt azt jelenti, hogy ha kevesebb cukrot használsz vagy akár teljesen mellőzöd, annak a tészta állagára is hatása lesz.

    Szólj hozzá