Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így cseréld édesítőszerre a cukrot! 

Dátum: 2021-04-30 / Írta: Budai István / Látták: /

Önmagában a cukorral nincs probléma, hiszen szervezetünknek igenis szüksége van a cukorra. A gondok akkor kezdődnek, mikor nem megfelelő formában és mennyiségben visszük be a szervezetünkbe. Napjaink egyik legellentmondásosabb témája, hogy fogyasszunk-e egyáltalán cukrot, és ha igen, milyen formában jár ez a legkisebb egészségi kockázattal. Hiszen a cukor korunk legsúlyosabb betegségeiért felelős, nemcsak elhízást és cukorbetegséget okoz, de gyulladáskeltő hatásával számos más problémának is növeli a kockázatát. Szerencsések vagyunk, hogy modern korban élünk, ahol a cukor helyett már számos édesítő is rendelkezésünkre áll. Ismerd meg őket közelebbről, hogy könnyebben tudj váltani a fehér cukorról!




  • Stevia

    Napjaink egyik legnépszerűbb édesítőszere. Sokan természetesnek hiszik, valójában azonban nem az, hanem növényi alapú készítmény. Kalóriatartalma nulla, édessége pedig 350-szerese a fehér cukorénak. Íze természetesen nem azonos a cukor megszokott ízével, ám annyira nem is eltérő, ezért tudnak sokan könnyen hozzászokni. 

    A vércukorszintben nem okoz emelkedést és van némi ásványi anyag tartalma is. De kár lenne magunkat abba a hitbe ringatni, hogy a stevia fogyasztásával majd értékes tápanyagokhoz jutunk, hiszen ahhoz óriási mennyiséget kellene megenni belőle, annak pedig már káros hatásai is volnának. Adható ételekhez és italokhoz, mivel jól oldódik. A hőt is bírja, így a süteményeket is elkészíthetjük vele, de arra ügyeljünk, hogy a receptben megadott cukor mennyiségének csak a harmatát használjuk steviából. Ha egyszerre túl sokat használunk belőle, keserű utóízt fogunk érezni. 

    Xilit

    A cukoralkoholok csoportjába tartozik. Kalóriatartalma alacsony, de nem nulla. Általában rágógumi készítéséhez használják, de megtalálható a cukormentes édességekben, lekvárokban, joghurtokban, pékárukban. Granulátum formában egyszerűen helyettesíthetjük vele a cukrot ételekben és italokban is. 

    Édességének mértéke hasonló a cukoréhoz, kalóriatartalma viszont 40%-kal alacsonyabb. Nagy előnye, hogy nincs benne fruktóz, ami a cukor káros hatásaiért leginkább felelőssé tehető összetevő. Fogyasztása nem emeli meg sem a vércukor, sem az inzulin szintjét. Magas hőmérsékleten megolvad, de nem karamellizálódik. Sütésnél érdemes legalább részben más édesítővel helyettesíteni. 

    Mértékkel fogyasztva embereknél biztonságos, de xilittel készült ételt sose adj a kutyádnak, mert halált okozhat. Ha sokat eszel belőle, hasmenésed lehet tőle. 

    Eritrit

    Szintén cukoralkohol, de kevesebb benne a kalória, mint a xilitben. Szinte ugyanolyan az íze, mint a fehér cukornak, ezért aki különösen érzékeny az édesítőszerek furcsa ízére, legjobb, ha az eritrittel próbálja ki először a cukormentes életet. 

    Mivel a szervezet nem rendelkezik olyan enzimekkel, melyek teljes egészében le tudnák bontani, az elfogyasztott eritrit nagy része rögtön a véráramba kerül és a vizeleten keresztül kiválasztódik. Az eritrit fogyasztása nincs hatással a koleszterin-, az inzulin-, a triglicerid- és a vércukorszintre sem. Bár kalóriatartalma alacsony, egyes tanulmányok mégis azt mutatják, hogy tartós fogyasztása hozzájárul a zsírtömeg és a testsúly gyarapodásához. 

    Édessége a fehér cukor 70%-a. Sütéshez csak akkor használhatjuk, ha olyan édességet készítünk, ami nem igényel 170 foknál magasabb hőt, mert az eritritnél ez a végső határ. Ha ragaszkodunk hozzá, a vele készült tésztákat alacsonyabb hőfokon és tovább süssük. 

    Szorbit

    Édessége a cukor 60%-a, lehet vele sütni, de a mennyiségi arányokat ennek megfelelően számoljuk. A vércukorszintben kevésbé okoz emelkedést, mint a xilit, mivel lebontásához nincs szükség inzulinra, cukorbetegek is fogyaszthatják. Cukormentes desszertekben, fagylaltokban, rágógumikban, szószokban és táplálékkiegészítőkben gyakori összetevő. Nagyobb mennyiségben fogyasztva gyomorpanaszokat okozhat. 

    Kókuszvirág cukor

    Hazánkban viszonylag új cukorhelyettesítőnek számít a kókuszpálma virágának nektárjából készült édesítő. Édessége közel azonos a fehér cukorénak, glikémiás indexe viszont alacsonyabb. Mivel fruktózt tartalmaz, mértékekkel kell fogyasztani, mert emésztőrendszeri panaszokat okozhat. Bár tartalmaz jótékony összetevőket is – vitaminokat, nyomelemeket és amoinosavakat – fruktóztartalma miatt sokan nem javasolják a fogyasztását. 

    Ízében a kókusz kis mértékben sem fedezhető fel, viszont enyhén karamelles hatást kelt. 

    Szukralóz (Splenda)

    Mesterséges édesítőszer, mely 600-szor édesebb a cukornál, viszont egyáltalán nincs benne kalória. Cukorbetegek, szigorú diétát követők, várandósok és szoptatós anyák számára is biztonságosnak találták. Ételeket és italokat is édesíthetünk vele, mivel bírja a hőt, sütéshez is ideális. Cukormentes ételek, italok és fehérjeporok gyakran használt összetevője. 

    85%-a nem szívódik fel a szervezetben, a maradék pedig a vizelettel kiválasztódik. Cukorbetegeknek azonban nem árt óvatosnak lenni vele, mert egyre több kutatás eredménye szerint a szukralóz rendszeres fogyasztása negatívan hat a vércukor- és az inzulinszintre. 

    Szólj hozzá