Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így ápold a vágódeszkát, hogy hosszú életű legyen

Dátum: 2023-10-16 / Írta: Budai István / Látták: /

A fából készült vágódeszkák különlegesek az egyéb anyagból készült vágódeszkákhoz képest, hiszen nem csak minőségi, de természetes anyagból vannak. Mint minden fa felületet, ezeket is ápolni, gondozni kell a használat során, hogy akár évek múltán is ugyanolyan hasznos felszerelése lehessen a konyhánknak.




  • Mikor egy vágódeszkát megvásárolunk, többnyire nem gondolunk arra, hogyan fogjuk tisztítani. Használat után egyszerűen elmossuk, mint bármilyen más piszkos konyhai eszközt, megfeledkezve arról, hogy a vágódeszka más bánásmódot igényel, hogy megőrizze jó állapotát. Ha nem adjuk meg azt, amire egy fából készült vágódeszkának szüksége van, a fa hamarosan elveszti a színét, a felületén repedések jelennek meg, kellemetlen szagot fog árasztani. Ahelyett, hogy a kelleténél gyakrabban cserélgetnénk, inkább fordítsunk egy kis gondot a vágódeszka ápolására!

    Így tisztítsd

    A fa vágódeszka esetében az egyik legfontosabb szabály, hogy nem szabad mosogatógépben tisztítani. Minden fából készült vágódeszka – még a bambusz is – kézzel való mosogatást kíván meg. Meleg, mosogatószeres vízzel mosd el, de soha ne áztasd vízben. Tisztítás után is itasd fel róla a vizet papírtörlővel és hagyd a levegőn teljesen kiszáradni. Ha szárazon tartod, megelőzheted vele a repedéseket, a penész és a baktériumok megjelenését.

    Óvd a nedvességtől

    A vágódeszka egyik legfőbb ellensége a nedvesség és a felesleges vizezés. Valójában nem kell minden használat után vízzel elmosnod, főleg, ha száraz élelmiszert, pl. kenyeret vágtál rajta. Egyszerűen töröld át egy kissé nedves papírtörlővel. Ne tedd ki nedvességnek, ha ez elkerülhető.

    Rögtön tisztítsd meg

    A száraz élemiszerek után nem, de a húsok után azonnal el kell mosni a vágódeszkát. Ha sokáig vársz a tisztításával, a húsok leve beszivárog és beivódik a fa mélyebb rétegeibe, hiszen porózus anyagról van szó, ami minden folyadékot magába szív. Ekkor kezdenek el a baktériumok szaporodni a vágódeszkán, főleg a repedésekben, melyekhez még a tisztításnál sem férsz hozzá.

    Fertőtlenítsd

    Az alapvető mosogatás mellett időnként nem árt gondoskodni a vágódeszka fertőtlenítéséről sem. Ehhez szódabikarbónát és ecetet keverj össze 2:1 arányban, majd alaposan dörzsöld át vele a vágódeszkát. Hagyd néhány percig hatni. A legjobb, ha ezt a mélytisztítást néhány naponta elvégzed. Utána se feledkezz meg a vágódeszka szárazra törléséről.

    Olajozd

    Hogy a vágódeszka élettartamát megnöveld, kihagyhatatlan az olajozás. Mindegy, milyen fából készült a vágódeszka, mivel természtes anyagról van szó, muszáj olajozni. Ha nem tesszük meg, kiszárad és repedezni kezd. Mikor megvásárolod az új vágódeszkát, rögtön mosd el, szárítsd meg, majd olajozde be. Ehhez a legjobb a kókusz- és a dióolaj, mert ezek nem avasodnak meg, ellentétben a napraforgóolajjal. Vékony rétegben vidd fel rá az olajat és egyenletesen oszlasd szét egy ruhával vagy papírtörlővel. Hagyd, hogy mélyen magába szívja néhány órán vagy egy egész éjszakán át. A felesleget utána itasd le róla, majd hagyd a levegőn kiszáradni.

    Szólj hozzá