Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hogyan verjük fel a tejszínhabot, hogy biztosan sikerüljön

Dátum: 2021-04-08 / Írta: Budai István / Látták: /

A tejszín kemény habbá verve jó, ahogyan ezt a receptek is előírják. De nem mindenkinek sikerül a legkiélezettebb pillanatokban pontosan tökéletes hab állagot elérnie a tejszínnel. Tegyük hozzá, nem mindegyik bolti tejszínből lehet hibátlan habot készíteni, ám néhány praktikával segíthetsz azon, hogy a végeredmény a lehető legjobb legyen!




  • 1. Magas zsírtartalom

    Kemény habot csak magas zsírtartalmú tejszínből lehet verni. Erre a növényi tejszínek nem alkalmasak. Válassz legalább 30%-os zsírtartalommal rendelkezőt, mégpedig hab- és ne főzőtejszínt. 

    2. Legyen hideg

    Ahhoz, hogy a hab szépen megálljon, a tejszínnek hidegnek kell lennie. Nem elég, ha pár percre teszed a hűtőbe, a legjobb, ha legalább egy egész napot állt már a hidegben. A tejszínen kívül az eszöközöket sem árt lehűteni. Az edényt és a habverőt se rögtön használat előtt mosd el forró vízzel. 

    3. Rázd fel

    A tejszínes dobozt rázd fel, mielőtt kinyitod! Így a doboz oldalára tapadt zsíros részek is belekerülnek a tejszínbe, márpedig ezekre lesz a legnagyobb szükség, ha kemény habot szeretnél. 

    4. A porcukrot előre tedd bele

    Ne a már készre felvert tejszínhabot cukrozd, mert összeesik az egész. Mikor a tálba beleöntöd a tejszínt, rögtön keverd hozzá a porcukrot, és a kettőből együtt verj kemény habot. 

    5. Először lassan, aztán gyorsan

    A tejszínt alacsony fokozaton kezdd el verni. Mikor látod, hogy kezd besűrűsödni, magasabb fokozatra kapcsolhatod a habverőt és keverheted gyorsabb mozdulatokkal

    6. Közben ellenőrizd

    Miközben vered, folyamatosan ellenőrizd a tejszínhab állagát. A cél, hogy a hab megtartsa magát. Ha elhúzol benne egy kanalat, nem szabad visszazáródnia a kanál mögött, és nem szabad lefolynia, lepottyannia a kanálról. Azt ne várd, hogy betonkemény legyen, mert a tökéletes tejszínhab akkor is krémes, ha teljesen megtartja a formáját. 

    7. Ne verd túl

    Tudni kell, hogy mikor kell megállni a habveréssel. A tejszínből ugyanis könnyen vajat készíthetünk, ha túlverjük. Szemcsés lesz, szétválik benne a vaj és a savó, elveszti kemény állagát. 

    8. Ne várj vele túl sokat

    A tejszínhabot legfeljebb a felhasználás előtt 1-2 órával készítsd el. Ha ennél tovább váratod a hűtőben, összeesik és nem lesz éppen étvágygerjesztő, főleg nem dekoratív. 

    9. Ha biztosra akarsz menni

    Tégy bele habfixálót! Ez nagyban megnöveli az esélyét, hogy tökéletes állagú tejszínhabot kapj. De hasonló eredményt érhetsz el, ha még az elején mascarponét adsz a tejszínhez és azzal együtt vered habbá. 

    Szólj hozzá