Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hogyan tartsuk karban a mosógépet?

Dátum: 2019-04-26 / Írta: Budai István / Látták: 12504 /

Ha sokági problémamentesen szeretnénk mosni és nem akarunk egyszer arra döbbenni a mosógép kinyitásakor, hogy állott szagúak a ruhák, akkor bizony folyamatosan kell gondoskodnunk arról, hogy szép és rendezett állapotok uralkodjanak a belsejében. • Fura dolog a mosógépet tisztítani, hiszen az ember azt gondolná, hogy egy tisztításra használt dolog nem lesz koszos. Ennek a dolognak ugye több oldala is van, ugyanis rengeteg „kosz” vagyis szennyezett víz halad át a mosógépen, amelynek zegeiben-zugaiban felgyűlhetnek a szennyeződések. Továbbá a mosószerek – akár természetes változatokat használunk (pl. mosódió), akár szintetikusokat (pl. folyékony mosószer) – szerves anyagok, amelyeken megtelepedhetnek a különféle gombák, és penészedés alakulhat ki.

  A mosóprogram végére ugyan átöblítődnek a ruhák és a mosógép belseje is, de ilyenkor, ha nem hagyjuk megfelelően kiszellőzni és kiszáradni, még mindig történhetnek gondok a dobban és a mosótérben is. Nézzük, milyen tevékenységeket kell elvégezni és milyen rendszerességgel, ha meg akarjuk őrizni a mosógépünk állagát, és műszaki állapotát is!

  Negyedéves nagytakarítás

  Ha használt mosógépet szerzünk be vagy olyan készüléket kezdünk használni, amely sokáig alkalmazáson kívül állt, érdemes kezdésnek egy trisós (trinátrium-foszfát) mosást végezni benne. Ez a makacsabb szennyeződéseket is eltávolítja, nem csak a penésznyomoktól, vízkőtől, de mikrobáktól is megszabadulhatunk a segítségével. Ha kezdettől fogva mienk a mosógép, de még soha nem csináltunk tisztító mosást, akkor is ezzel kezdjük el a karbantartást, és innentől kezdve negyedévente végezzük el újra.
  A trisós mosás úgy történik, hogy fél kg trisóból amennyit a benne található maximális jelzés megenged, annyit a mosószer adagolóba teszünk, a többit a dobba szórjuk. Elindítunk egy 90 fokos mosást, majd hagyjuk végigfutni, és a végén újra elindítjuk csak az öblítés részét a programnak. Érdemes a kiszivattyúzott vizet megnézni, hogy lássuk mi jön ki, mennyire szennyezett. Ha az utolsó víz is nagyon „gáz”, kezdjük elölről az egészet (vagyis újabb fél kg trisó, teljes program).
  A mosógép alján található kiszerelhető szűrőt legalább negyedévente érdemes kivenni, leöblíteni és kibányászni a rajta felgyűlt hulladékokat. Az itt landoló hajszálak, cérnaszálak a vizes közegben hajlamosak bebüdösödni.

  Havi karbantartás

  Attól függően, hogy mennyire kemény a víz, a legnagyobb gondosság ellenére is lerakódhat a vízkő a mosógépben. Azért nagyon bosszantó ez, mert gyakran előfordul, hogy a ruhába csapja vissza a vízköves szennyeződést a mosás, és így szép szürke csíkokat varázsolunk a sötét ruhákba.
  Tehát havonta vagy akár néhány hetente érdemes egy ecetes mosást lefuttatni, ami nem csak a vízkövet oldja le a mosógép alkatrészeiről, hanem fertőtleníti is annak belső terét. Egy flakon ecetet töltsünk a dobba (egy részét tölthetjük az adagoló felől is, úgyis rögtön lecsurog). Csukjuk be a mosógép ajtaját és hagyjuk állni egy pár órát, vagy akár egy egész éjszakát. Indítsunk el egy 90 fokos mosást. Itt nem kell duplázni az öblítést, mert az ecet jól oldódik vízben, de érdemes nézni az öblítővizeket. Ha az utolsó öblítővízben is sok törmeléket látunk, elgondolkodhatunk rajta, hogy érdemes volna-e megismételni az egészet.

  A havi karbantartáshoz az is hozzá tartozik, hogy a mosószer-adagolót elmossuk. Érdemes egy lavórban ecetes vagy szódabikarbónás vízben áztatni, majd körömkefével vagy régi fogkeféével átdörzsölni. Ha nagyon gusztustalanul bepenészedett, fülpiszkálóra cseppentett teafaolajjal kenjük át az elmosás után.

  Ha egyértelműen bepenészedett

  A legjobb házban is előfordul, hogy valaki becsukja a mosógép ajtaját, mielőtt kiszáradhatott volna, vagy éppen fűtetlen/párás helyen áll a készülék, ahol hűvös időben egyszerűen nem tud kiszáradni. Ilyenkor varázsszer lehet a teafaolaj, amely rendkívül erős fertőtlenítő hatása révén elpusztít minden penészgombát, és elveszi a kellemetlen poshadt szagot még a gumi-alkatrészekből is. Cseppentsünk 20 csepp teafaolajat a dobba, majd indítsunk el egy 90 fokos mosást, mire kinyitjuk az ajtót, a dob olyan lesz, mint a friss tavaszi szellő.

  Mit használjunk a mosáshoz, hogy szép maradjon a mosógép?

  A fent említett eszközöket a mosásoknál is alkalmazhatjuk. A mosószerhez adagolhatunk szódabikarbónát vagy mosószódát, amelyek nem csak szépen fehérítenek, de a mosógép szennyeződéseit is távozásra kényszerítik. Az ecet kiváló öblítő, illata nem marad meg a ruhában, de lággyá és puhává varázsolja azt, valamint a színeket is élénkíti. A teafaolajat az öblítés során is is adagolhatjuk a mosáshoz, pl. zokniknál vagy pelenkáknál kiválóan biztosítja a fertőtlenítést és a szagmentességet.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek