Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hogyan tároljuk a fokhagymát, hogy friss maradjon?

Dátum: 2022-02-01 / Írta: Budai István / Látták: /

A megfelelő tárolással minden élelmiszernél és zöldségnél elérheted a maximális eltarthatósági időt. Nincs ez másként a fokhagyma esetében sem. Ha már megvetted, biztosan nem szeretnéd, ha rád romlana. Ehhez viszont tudnod kell, hogy a fokhagymának milyen körülményekre van szüksége ahhoz, hogy minél tovább friss maradjon.




  • Meddig tartható el?

    Ez nagyrészt a tárolás módján múlik, illetve azon, hogy már meghámozott vagy még héjában lévő fokhagymáról van-e szó. Az egész fej, hámozatlan fokhagyma áll el legtovább, akár 6 hónapig. Ha már gerezdekre van szedve, de még nincs meghámozva, akkor az eltarthatósági ideje kb. 3 hét. A már megpucolt fokhagymát viszont 1 héten belül fel kell használnod. Ha viszont már feldaraboltad vagy fokhagymaprésen átnyomtad, csakis azonnali felhasználás jöhet szóba, azaz 24 órád van rá, hogy megmentsd a szemétbe kerüléstől.

    Hőmérséklet

    A fokhagyma 15-18 fokon és közepes páratartalomnál érzi magát a legjobban. Ezért nehéz a tárolását télen megoldani, hiszen a fűtött helyiségek levegője nagyon száraz a fokhagyma számára, ilyenkor pedig a fejek elkezdenek összeszáradni, megkeményedni. Ha egy mázatlan virágcserepet ráborítasz a fokhagymára és úgy tárolod pl. a konyhapulton, biztosíthatod számára a kellő páratartalmat, így tovább eltarhatod. Fontos, hogy a cserép alján legyen lyuk, hogy a levegő mozogni tudjon a belsejében.

    A hideget nem szereti

    Éppen ezért nem szabad hűtőben tárolni az egész fej, hámozatlan fokhgymát. Ha így teszel, utána pedig a hidegről szobahőmérsékletre viszed, a fokhagyma elkezd kicsírázni. Sokszor ezért láthatod, hogy az üzletekben kapható fokhagymákon is már ott van a csírakezdemény. Ha mégis a hűtőben tartod, egészen a felhasználásig ne vedd ki onnan.

    Egész, hámozatlan fokhagyma tárolása

    A legjobb, ha egészben tartod és nem szeded gerezdjeire a fokhagymát, hiszen így tartható el legtovább. Száraz, hűvös és sötét helyre tedd, ahol a szobahőmérséklethez közeli a hőmérséklet. A házon belül többnyire a kamra a számára legideálisabb hely. Mindenképpen olyan tárolóban tartsd, ahol levegőhöz jut, tehát ne nejlonban vagy lezárt műanyag tálban.

    Hámozott fokhagyma tárolása

    Néhány hétig eláll a hűtőben, ha légmentesen lezárható tasakba teszed. De a hűtőben való tárolás nem hosszútávú megoldás.

    Le lehet fagyasztani a fokhagymát?

    Igen! De ahhoz, hogy az aromáját és a textúráját a lehető legjobban megőrizze, érdemes követned az alábbi lépéseket:

    Egész fokhagymafej fagyasztása: Tedd egy légmentesen zárható tasakba és dobd a fagyasztóba.
    Hámozott fokhagymagerezd fagyasztása: A meghámozott gerezdeket fektesd egy sütőpapírra, majd csomagold be műanyag fóliával. Így tedd a hűtőbe egy éjszakára. Másnap csomagold át őket alufóliába, tedd egy légmentesen záródó nejlon tasakba és tedd a fagyasztóba.
    Feldarabolt és préselt fokhagyma fagyasztása: Locsold meg olajjal, majd terítsd szét egy sütőpapíron. Csomagold bele és tedd egy éjszakára a fagyasztóba. Másnap papírostul vágd akkora darabokra, amekkora 1-1 adagnak megfelel majd, mikor fel akarod használni. Külön csomagold el őket légmentesen záródó nejlon tasakba és újra tedd a fagyasztóba. Fontos, hogy a feldarabolt és préselt fokhagymát rögtön locsold meg olajjal, ha el akarod tenni a fagyasztóba. Ne hagyd a levegőn állni, mert fennáll a botulizmus veszélye.

    Szólj hozzá