Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hogyan készül egy isteni smoothie?

Dátum: 2022-12-09 / Írta: Budai István / Látták: /

A mennyei stmoothie készítésének két titka van. Mi mind a kettőt eláruljuk azért, hogy a jövőben semmiféle nehézséget ne okozhasson a gasztronómiai remeklés. Ugyanis turmixot nemcsak speciális éttermekben és kávézókban lehet inni, hanem az otthon nyugalmában is. S utóbbinak az értéke felbecsülhetetlen!




  • Íme, az első titok: az alapanyag!

    A helyzet az, hogy ahhoz, hogy a turmix minden ízében megfelelő legyen, nélkülözhetetlenek a minőségi összetevők. Azok a zöldségek és gyümölcsök, amik egyénileg is ideálisak. Sokan követik el azt a hibát, hogy olyan komponenseket alkalmaznak, amik finoman szólva sem felelnek meg az ízlésüknek. Aztán persze a kóstolás konklúziója az lesz, hogy ez a világ nem nekik való! Még jó, hogy azért senki sem rajong, amit egy cseppet sem szeret vagy kíván. De nem is kell ilyesféle áldozatokat hozni, mert a kulcs az ízlelőbimbók kényeztetésében rejlik. Aki utálja a sárgarépát, annak nemes egyszerűséggel messziről el kell kerülnie ezt a zöldséget, míg aki rajong mondjuk a vérnarancsért, nyomban bele is dobhatja a gépbe, hiszen a segítségével remekbe szabott smoothie-t készíthet.

    Tehát az alapanyagok akkor optimálisak, ha egyrészt passzolnak a személyes elvárásokhoz, másrészt nem lehet elégszer kihangsúlyozni annak a fontosságát, hogy mindig az idényjellegű termékek az ideálisak. Jó, hogy télen is kapható a boltban eper és szőlő, de azért ezeknek az íze is arról árulkodik, hogy nem egészen úgy értek meg, ahogy az jónak, egészségesnek mondható. Célszerű olyan termények közül válogatni, amik az adott időszakban természetesen megteremnek, akár kis hazánkban is. Az alma és a körte tökéletes választás, de az egzotikus variációkat sem kell nélkülözni. Az ananász, a citrusfélék például kihagyhatatlanok.

    Ami pedig az édesítést illeti: nem kell savanykás ízeket erőltetni, ha azok amúgy nem vonzóak. Egy nagy adag smoothie-t simán képes egyetlen banán megédesíteni, miközben a jó állagért is felelősséget vállal. Szóval nem kell sok a mennyei ízélmények megteremtéséhez és kiélvezéséhez! Ha még ezen felül is opció az édes ízek kiemelése, akkor aszalt datolyával vagy fügével, esetleg mézzel tovább fokozható a kényeztetés.

    Jöhet a második titok?!

    A második tényező, ami nélkül nincsen siker az a megbízható technológiai háttér. A turmixgépek ezerfélék lehetnek, ezért első pillantásra nehéznek tűnhet a választás. Ám ez csak a látszat.

    Először is a teljesítményt célszerű alapul venni, másrészt pedig a kések erősségét, valamint a szerkezet kialakításának módját. Minél ellenállóbb, minél strammabb a váz, illetve a kivitel egésze, annál biztosabb a siker. Ahhoz, hogy a turmix állaga selymes, krémes, zavaró daraboktól mentes legyen, elengedhetetlen a maximális hatékonyság. Természetesen azért még extra teljesítmény és éles kések mellett is jó ötlet a gyümölcsöket apróbb szeletekre vágni, mert ezzel felgyorsítható a folyamat.

    A sűrűbb végeredmény a smoothie tál névre hallgat és nagyszerűen elegyíthető kókuszreszelékkel, aszalt gyümölcsökkel vagy mondjuk csokidarabokkal. Míg a hígabb variáció bármikor élvezettel kortyolgatható a legnagyobb megelégedéssel.

    Szólj hozzá