Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hogyan kell tárolni az avokádót, hogy a lehető legtovább friss maradjon?

Dátum: 2021-03-24 / Írta: Budai István / Látták: /

Az avokádó az egyik legkényesebb gyümölcs-zöldség-gyógynövény, de egyre gyakrabban sorolják a szuperételek csoportjába is. Ha még túl kemény és nagyon zöld, akkor türelmetlenül várod, hogy végre beérjen, de ha már kissé felpuhult és megjelentek rajta a sötét pöttyök, sietned kell, nehogy kárba vesszen. A legtöbbet azzal hozhatod ki az egyébként nem olcsó avokádóból, ha megtanulod megfelelően tárolni. Hogy melyik a tárolásának megfelelő módja, azt az érettsége határozza meg. 




  • Éretlen, kemény avokádó

    Az éretlen avokádót egyben akár 2 hétig is eltarthatod a hűtőben. Bár az érési folyamata a hűtőben sem fog megállni, viszont jelentősen lelassul, ezért nem fog megromlani pár nap alatt. Ha az éretlen avokádót nem szeretnéd sokáig tárolni, hanem 1-2 napon belül elfogyasztanád, akkor a legjobb, ha a konyhapulton tartod. Itt magában megérik néhány nap alatt. Fontos, hogy ne tartsd alma és banán közvetlen közelében, mivel ezek a gyümölcsök etilént termelnek, ami gyorsítják az érést, azaz mellettük az avokádó hamarabb indul romlásnak. 

    Érett, fogyasztásra kész avokádó

    Az érett állapotú avokádót 2-3 napig, de akár 1 hétig is tárolhatod a hűbőben – függően az érettségének fokától. Közben jó, ha többször ránézel, mert lehet, hogy hamarabb beérik, mint számítasz rá. 

    Félbevágott, darabolt avokádó

    Ha az avokádónak egyszerre csak a felét használtad fel, egyértelmű, hogy a másik felét nem szeretnéd a kukába dobni. A jó hír, hogy van néhány napod, hogy a maradékot is elfogyaszd! Ehhez viszont gyorsnak kell lenned. 

    Miután felvágtad az avokádót, szedd ki a magját és azt a részt, amit nem akarsz rögtön felhasználni, azonnal locsold meg citromlével és csomagold műanyag fóliába. Így tedd a hűtőbe. 

    A félbevágott avokádó életét még néhány nappal meghosszabbíthatod, ha egy vízzel teli műanyag tálba teszed és lefedve a hűtőben tárolod. A víz megakadályozza, hogy az avokádó húsa a levegővel érintkezzen és megbarnuljon. 

    Szólj hozzá