Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hogyan kell tárolni a lisztet, hogy tovább elálljon?

Dátum: 2021-08-27 / Írta: Budai István / Látták: /

A lisztek – akár hagyományos fehéret, akár alternatív liszteket használunk – a konyha alapját képezik. Ha az igényeiknek megfelelően tárolod őket, sokáig felhasználhatod, hiszen tartós élelmiszerekről van szó. Nem teheted meg, hogy a boltból hazahozod és csak berakod a konyhaszekrény hátuljába, majd magára hagyod, hiszen mikor szükséged lesz rá, összecsomósodva vagy bogarakkal teli fogod megtalálni.




  • A következő tippek segítségével azonban nem kell ilyesmitől tartanod!

    Finomított fehér liszt

    A fehér lisztnek igen alacsony a zsírtartalma, ezért sokáig eltartható. Ha biztosra akarsz menni, a megvásárolt lisztet rögtön tedd a hűtőbe és hagyd benne 48 órán át. Ez idő alatt minden pete és lárva elpusztul, ha esetleg volt benne, azaz sterilizálhatod a lisztet. Ezután ne hagyd az eredeti csomagolásában, hanem üveg vagy műanyag tárolóba töltsd át, olyanba, amit légmentesen le tudsz majd zárni. Így nem fog bejutni a nedvesség, ami a liszt legfőbb ellensége, de nem fogja magába szívni a körülötte lévő élelmiszerek szagát sem, ami ronthatná a liszt ízés és aromáját.

    A légmentesen zárható tárolóba töltött lisztet aztán sötét és hűvös helyre tedd, ahol nem érheti napfény, tehát a konyhapulton ne tárold. Ha ilyen módon tárolod, akár 1 évig is eláll minőségromlás nélkül. Ha ennél is tovább szeretnéd eltárolni vagy nagyon meleg hőmérséklet miatt extra odafigyelésre van szükség, akkor teheted a lisztet a fagyasztóba is, ahol 2 évig is eltartható. A hideg hőmérséklet nem befolyásolja a textúráját, ezért könnyedén ki tudod majd kanalazni belőle az éppen szükséges mennyiséget, a maradékot pedig visszateheted a fagyasztóba. Sütéshez viszont mindig várd meg, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.

    Teljes kiőrlésű és alternatív lisztek

    Ezeknek a liszteknek magasabb a tápanyagtartalma, több bennük a rost és a zsírtartalom is, mint a fehér liszt esetében. Ebből következik, hogy az eltarthatóságuk időtartama jóval rövidebb, hiszen a zsír oxidációja gyorsabb romlást okoz náluk. Ebbe a kategóriába tartozik többek között a rizs-, zab-, rozs-, mandulaliszt és egyéb diófélékből, illetve magvakból készült lisztfélék.
    Esetükben is érvényes a szabály, hogy vásárlás után 48 órára hűtőbe kell tenni őket, utána kerülhetnek át légmentesen zárható tárolókba. Hűtőben 6 hónapig, fagyasztóban 1 évig tarthatók el. Ha sötét, száraz helyen, de szobahőmérsékleten tárolod, a magas zsírtartalom miatt jóval hamarabb romlásnak indulnak.

    Rovarok és avasodás

    A lisztben megtelepedő rovarokat zsizsiknek nevezzük. Ha ilyesmit találsz, valószínű, hogy a bolti csomagolással együtt hoztad haza, a rovar petéi ugyanis 5 hónap alatt kelnek ki. A petéket úgy fedezheted fel, hogy apró barna pöttyöket látsz a lisztben. Ha nem vagy biztos a dolgodban, fogj meg egy ilyen kis barna pöttyöt és az ujjaid között morzsold szét. Ha mentolos illatot érzel, akkor zsizsik telepedett meg a lisztben. Ilyenkor a legbiztonságosabb, ha a fertőzött lisztet kidobod.

    Az avasodás a lisztben akkor indul meg, mikor a zsír oxidálódni kezd vagy nedvesség éri a lisztet. Ha dohos, avas szagát érzel, dobd ki, hiszen az avas liszt nagyban befolyásolja vele készült ételek ízét és állagát, de akár meg is betegíthet.

    Friss és régi lisztet soha ne tárolj együtt

    Ha a lisztes tároló már félig üres, eszedbe ne jusson az újonnan vett csomaggal teletölteni. Ezzel a régi és az új liszt élettartamát is megrövidíted. Egy tárolóban mindig csak egy csomagból származó lisztet tarts.

    Szólj hozzá