Bár a legegyszerűbb nyilvánvalóan az, ha a megvásárolt brokkolit rögtön lezárható nejlon tasakba teszed és bedobod a fagyasztóba. De létezik ennél jobb megoldás is, mégpedig, ha előtte blansírozod. Ez csupán egyetlen extra lépést jelent, az eredmény viszont kiolvasztás jobb ízű, a tápanyagait is jobban megőrző, ragyogó színű és jobb állagú brokkoli lesz.
Hiszen a blansírozás lényege az, hogy gyors főzésnek teszed ki a zöldséget, majd ezt a főzési folyamatot gyorsan le is állítod. Így azoknak az enzimeknek a működése, melyek a szín, az íz és az állag gyengülését okozzák a zöldségben, megszűnik. A tápanyagtartalom is sokkal inkább megmarad, ha ezt a módszert alkalmazod.
Előkészítés
A blansírozáshoz a brokkolit darabold fel. Vágd le a virágokról a vaskos, fás szárakat. Ha teljesen nem szeretnél megszabadulni tőlük és a virágokon szárrészt is hagynál, akkor hámozóval távolítsd el a külső, fás réteget, hogy belül az üde szárrész maradjon meg. Ezután áztasd a brokkolit hideg, sós vízben kb. 30 percig. Néhányszor keverd át, hogy a szennyeződések a víz felszínére kerüljenek, majd szűrd le és öbltísd át. Próbáld meg egyforma darabokra felvágni a brokkoli fejeket, hogy egyenletesen lehessen őket blansírozni.
Blansírozás forrásban lévő vízben
A zöldségeket kétféleképpen blansírozhatod: forrásban lévő vízben és gőzben. Ha a forralást választod, használj hozzá nagy méretű és mély edényt, amit teletöltesz vízzel és felforralod. Egyszerre legfeljebb fél kg brokkolival dolgozz, ennyit tégy egyszerre a forrásban lévő vízbe. 3 percig blansírozd, az időt onnantól számold, hogy a víz újra forrni kezd, miután belekerült a brokkoli.
Blansírozás gőzben
Egy vízzel teli edény fölé tégy egy szűrőt, aminek az alja nem lóg bele a vízbe. Forrald fel a vizet és tégy a szűrőbe fél kg brokkolit és fedd le. 5 percig gőzöld.
Jégfürdő és fagyasztás
Blansírozás után a brokkolit azonnal tedd jégfürdőbe. Ehhez egy tálat tölts meg jégkockákkal és vízzel, tedd bele a brokkolit és jól forgasd át, hogy a jeges víz mindenhol érje a zöldségeket. Ha teljesen lehűlt, szűrd le róla a vizet.
A brokkoli ekkor már készen áll a fagyasztásra. Teheted befőttes üvegekbe vagy nejlon tasakba, a lényeg, hogy légmentesen lezárva fagyaszd. Ne felejtsd el ráírni a dátumot, amikor a fagyasztóba került.
Kiolvasztás és felhasználás
A fagysztóból kivett brokkolival azonnal dolgozhatsz, hiszen már elő van főzve, nem nyers. Egy serpenyőbe tégy kb. 3 cm magasságig vizet, dobd bele a brokkolit és lefedve forrald addig, míg éppen megpuhul. Mivel könnyű túlfőzni, ügyelj az időtartamra. Kevés vajon vagy olívaolajon is megpiríthatod a fagyasztóból kivett brokkolikat.