Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hogyan kell lefagyasztani a brokkolit?

Dátum: 2021-07-30 / Írta: Budai István / Látták: /

Egy darabig frissen is eltartható, hűtőben akár 2 hétig is felhasználható marad. De ha az a célod vele, hogy későbbre is elraktározz belőle kisebb vagy nagyobb készletet, jobb, ha rögtön lefagyasztod a brokkolit. Szerencsére jól fagyasztható zöldségről van szó, a következő módszerrel pedig ragyogóan zöld és főzésre kész brokkolit vehetsz majd ki a fagyasztóból!




  • Bár a legegyszerűbb nyilvánvalóan az, ha a megvásárolt brokkolit rögtön lezárható nejlon tasakba teszed és bedobod a fagyasztóba. De létezik ennél jobb megoldás is, mégpedig, ha előtte blansírozod. Ez csupán egyetlen extra lépést jelent, az eredmény viszont kiolvasztás jobb ízű, a tápanyagait is jobban megőrző, ragyogó színű és jobb állagú brokkoli lesz.

    Hiszen a blansírozás lényege az, hogy gyors főzésnek teszed ki a zöldséget, majd ezt a főzési folyamatot gyorsan le is állítod. Így azoknak az enzimeknek a működése, melyek a szín, az íz és az állag gyengülését okozzák a zöldségben, megszűnik. A tápanyagtartalom is sokkal inkább megmarad, ha ezt a módszert alkalmazod.

    Előkészítés

    A blansírozáshoz a brokkolit darabold fel. Vágd le a virágokról a vaskos, fás szárakat. Ha teljesen nem szeretnél megszabadulni tőlük és a virágokon szárrészt is hagynál, akkor hámozóval távolítsd el a külső, fás réteget, hogy belül az üde szárrész maradjon meg. Ezután áztasd a brokkolit hideg, sós vízben kb. 30 percig. Néhányszor keverd át, hogy a szennyeződések a víz felszínére kerüljenek, majd szűrd le és öbltísd át. Próbáld meg egyforma darabokra felvágni a brokkoli fejeket, hogy egyenletesen lehessen őket blansírozni.

    Blansírozás forrásban lévő vízben

    A zöldségeket kétféleképpen blansírozhatod: forrásban lévő vízben és gőzben. Ha a forralást választod, használj hozzá nagy méretű és mély edényt, amit teletöltesz vízzel és felforralod. Egyszerre legfeljebb fél kg brokkolival dolgozz, ennyit tégy egyszerre a forrásban lévő vízbe. 3 percig blansírozd, az időt onnantól számold, hogy a víz újra forrni kezd, miután belekerült a brokkoli.

    Blansírozás gőzben

    Egy vízzel teli edény fölé tégy egy szűrőt, aminek az alja nem lóg bele a vízbe. Forrald fel a vizet és tégy a szűrőbe fél kg brokkolit és fedd le. 5 percig gőzöld.

    Jégfürdő és fagyasztás

    Blansírozás után a brokkolit azonnal tedd jégfürdőbe. Ehhez egy tálat tölts meg jégkockákkal és vízzel, tedd bele a brokkolit és jól forgasd át, hogy a jeges víz mindenhol érje a zöldségeket. Ha teljesen lehűlt, szűrd le róla a vizet.

    A brokkoli ekkor már készen áll a fagyasztásra. Teheted befőttes üvegekbe vagy nejlon tasakba, a lényeg, hogy légmentesen lezárva fagyaszd. Ne felejtsd el ráírni a dátumot, amikor a fagyasztóba került.

    Kiolvasztás és felhasználás

    A fagysztóból kivett brokkolival azonnal dolgozhatsz, hiszen már elő van főzve, nem nyers. Egy serpenyőbe tégy kb. 3 cm magasságig vizet, dobd bele a brokkolit és lefedve forrald addig, míg éppen megpuhul. Mivel könnyű túlfőzni, ügyelj az időtartamra. Kevés vajon vagy olívaolajon is megpiríthatod a fagyasztóból kivett brokkolikat.

    Szólj hozzá