Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hogyan kell habosítani a tejet habosítóval vagy anélkül?

Dátum: 2022-02-01 / Írta: Budai István / Látták: /

Minden ital jobban mutat habosított, mint sima tejjel, elég csak a napjainkban divatos kávévariációkra gondolnunk. Ahhoz, hogy a tej felhabosodjon, nincs szükség másra, mint megfelelő hőmérsékletre és levegőre. Ezek hatására a tej automatikusan habos lesz, javul az íze és az állaga is. A tejhabosításnak többféle módja is létezik, függően attól, hogy készüléket használsz hozzá vagy anélkül szeretnéd megoldani a dolgot.




  • Zsírtartalom és hőmérséklet

    Magas zsírtartalmú tejet használj a habosításhoz. Az alacsonyabb zsírtartalmú és növényi tejek is felhabosodnak, de ez esetben a hab nem lesz olyan vastag, sűrű és tartós. A hőmérséklet is fontos, forró tej szükséges a habosításhoz, de vigyázz, hogy ne forrald fel.

    1. Rázd össze befőttesüvegben

    A tejhabosítás talán legegyszerűbb módja ez. A felmelegített tejet töltsd bele a befőttesüvegbe, jó szorosan csavard rá a tetejét és kezdd el erősen rázni. Ezzel a módszerrel nagyobb habok képződnek a tejben, melyek lágyabbak, kevésbé tartósak. Esztétikailag tehát nem a legkifogástalanabb, de ha gyors megoldásra van szüskéged, megoldást jelenthet.

    2. Habverővel

    A tejhab minősége ezzel a módszerrel jobb lesz, mintha befőttesüvegben készítenéd. Használj gép habverőt, mert a kézivel jóval több erőfeszítésbe és időbe telik ugyanazt az eredményt elérni. Ne feledd, meleg tejre van szükség hozzá!

    3. Tejhabosítóval

    Ez a kis kézi eszköz igen praktikus, ha a tejhab rajongója vagy. Csak melegítsd fel a tejet, mártsd bele a habosítót és kapcsold be. Addig csináld, míg el nem éred a kívánt állagot. A kézi habosítóval nagyon szép tejhabot lehet képezni, ezzel az eszközzel ráadásul akár tejszínt is felverhetsz pár másodperc alatt.

    4. Turmixgéppel

    Igen, a turmixgépet akár a tejhabosításhoz is használhatod! Öntsd bele a meleg tejet és közepes sebességen addig turmixold, még szépen felhabosodik. Kicsi és nagyjából egyforma nagyságú habok fognak képződni tőle.

    5. Botmixerrel

    A meleg tejet öntsd egy mély, lehetőleg keskeny tálba. Kapcsold be a botmixert és alacsony fokozaton kezdd el vele habosítani a tejet. Bár szép habot képez, ez a módszer csak akkor ajánlott, ha semmilyen más megoldás nem jöhet szóba, mert elég maszatosan lehet dolgozni a tejjel és a botmixerrel. Ha az edény nem elég mély, a tej szanaszét fröcsköl majd.

    6. Pumpás tejhabosító

    Az elemes mellett ilyen tejhabosító eszközt is vásárolhatsz. Nagyon szép, krémes habot képez. Öntsd bele a meleg tejet és pumpáld fel-le kb. 15 másodpercig. Mielőtt kiöntöd belőle a tejet, hagyd kb. 1 percig hűlni.

    Szólj hozzá