Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hogyan főzzünk fehér csokoládéval?

Dátum: 2021-08-11 / Írta: Budai István / Látták: /

Bár sokan nem is tartják igazi csokoládénak, a fehér csoki éppen olyan jó a sütéshez, mint sötétebb társa. Csak megfelelően kell tudni használni. A desszertek sztárja lehet, ami tökéletesen kiegészíti majd a citrusok és a savanykás bogyós gyümölcsök ízeit.




  • A fehér csokoládé is valódi csokoládé?

    A fehér és a hagyományos csokoládé rajongói régóta vitáznak ezen, de a meccs sajnos már eldőlt, hiszen a válasz egyértelmű nem. Mégpedig azért, mert a csokoládékat a szilárd kakaótartalom alapján osztályozzák. A fehér csokoládéban pedig ilyesmi nem található, csak kakaóvajat tartalmaz. Mivel ennek önmagában különösebb íze nincs, számos más összetevőre szükség van ahhoz, hogy a fehér csokoládé létrejöjjön. Azonban ettől még nem fog a csokoládék népes családjába tartozni, legfeljebb igen távoli rokonként tekinthetünk rá.

    Válassz igazi fehér csokoládét!

    Merthogy a fehér csokik minőségében óriási különbségek vannak. Az igazi fehér csokoládé krémes, törtfehér, elefántcsont vagy vajszínű, sosem teljesen fehér. Ez is kakaóvajból készül, a kakaóbab zsírját tartalmazza, de szilárd kakaó részecskéket nem. Ezt keverik össze cukorral, tejporral, tejzsírral, lecitinnel és vaníliával. A tejen kívül a kakaóvaj lehet az összetevői között az egyetlen zsiradék.

    Keresd meg a megfelelő receptet hozzá!

    Bár a fehér csokoládé a színétől eltekintve úgy néz ki, mint a hagyományos csokoládé, mégsem teheted, hogy egyszerűen helyettesíted egyiket a másikkal. Ha ezt teszed, az szinte biztos, hogy nem fog működni, esetleg olyan recepteknél érdemes vele megpróbálkozni, ahol kifejezetten tejcsokoládét írnak elő. A legjobb viszont, ha olyan receptet keresel, ami kimondottan fehér csokoládét igényel.

    Így olvaszd meg

    A fehér csokoládénak alacsonyabb hőmérséklet is elég, hogy megégjen, mint a hagyományos csokoládénak. A felolvasztásánál ezért elővigyázatosnak kell lenned.

    Vízfürdővel

    Ahogyan a hagyományos csokoládénál, a fehérnél is kerülni kell, hogy közvetlenül nedvességgel érintkezzen. Egy éles és száraz késsel, száraz vágódeszkán darabold minél apróbbra, majd tedd egy szárazd, rozsdamentes acélból készült edénybe.
    Egy ennél nagyobb edényben forralj vizet. Ha felforrt, húzd le a tűzről és várj 1 percet. Ezután tedd a csokoládéval teli tálat közvetlenül bele a forró vízbe és folyamatosan kevergesd, míg teljesen felolvad és forróról melegre hűl.

    Mikróban

    Ha mikróban szeretnéd megoldani a fehér csoki olvasztását, alacsony fokozaton vagy kiolvasztás funkciót használva olvaszd 1-2 percig, ha a mennyisége nem nagyobb 10 dkg-nál. Ha nagyobb, akkor adj neki 3 percet. Keverd el jól, még akkor is, ha vannak benne fel nem olvadt darabok és tedd be újra a mikróba 10-15 másodpercre. Utána újra keverd át és ha még mindig nem olvadt fel teljesen, ismételd meg ezt a 10-15 másodperces olvasztást.

    Nem csak mázként lehet használni

    Igaz, hogy gyönyörű desszerteket lehet alkotni fehér csokoládés bevonattal – gondoljunk csak a bonbonokra -, de nem csak erre használhatjuk. Mivel édes és krémes, érdemes süteményekhez, krémekhez is felhasználni, olvasztásával egy elég sűrű állagú és édes krémet kapunk, ami lehetőségek tárházát adja a kezünkbe a desszertkészítésben.

    Szólj hozzá