Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hogyan érdemes tisztítani a vágódeszkát? 

Dátum: 2021-04-22 / Írta: Budai István / Látták: /

A vágódeszka kényes eszköz a konyhában, hiszen hússal, hallal és zöldségekkel is dolgozunk rajta. Kórokozók melegágya lehet, ezért a tisztítását mindig kössük egybe a fertőtlenítéssel. Hogy biztonságosan használhasd, fontos, hogy rendszeresen tisztítsd a vágódeszkát, de ha ezzel már nem tudsz segíteni rajta, inkább cseréld le. 




  • Most a műanyag és fa vágódeszkák alapos tisztításához kaphatsz praktikus tippeket!

    Műanyag vágódeszka

    Nem porózus anyaguk miatt kevésbé telepednek meg rajta a kórokozók és egyszerűbb is tisztán tartani, mint a fa vágódeszkát. Viszont könnyen karcolódik, ez pedig fokozza a baktériumok veszélyét. Minél több karcolás található a műanyag vágódeszkán, annál jobban ki vagyunk téve a fertőzésveszélynek. 

    A műanyagból készült vágódeszkát minden használat után mossuk el vagy tegyük a mosogatógépbe (ez a fa vágódeszka esetében nem opció), de ha az élettartamát szeretnénk meghosszabbítani, a legjobb, ha kézzel mosogatjuk el. Tisztításához használjunk forró vizet és fertőtlenítőszert is. Be is áztathatjuk a tisztítószeres vízbe, hogy a mélyebb karcokból is kiázzanak a kórokozók. Ezután a vágódeszkát állítva csepegtessük le és hagyjuk a levegőn megszáradni. 

    Ha foltos lett, a műanyag vágódeszkát szódabikarbóna, só és víz keverékével tehetjük újra tisztává. 

    Bambusz vágódeszka

    Nagyon kedveltek, hiszen úgy néznek ki, mint a fa vágódeszka, viszont kevésbé hajlamos a vetemedésre, a karcolódásra, a repedésre. 

    Akárcsak a fa vágódeszkát, a legtöbb esetben a bambuszt sem ajánlott mosogatógépben tisztítani, mivel elvetemedhet és megrepedhet. Kézzel viszont minden használat után mossuk el. Mosogatószerrel és meleg vízzel alaposan dörzsöljük át a felületét, ehhez puha szivacsot használjunk. Rögtön az elmosása után egy ruhával itasd fel róla a vizet, mert fontos, hogy túl sok nedvesség ne tudjon felszívódni benne. 

    Fa vágódeszka

    A legkorábbi típusa a vágódeszkáknak, és népszerűsége a kezdetektől fogva töretlen. Nemcsak dekoratív, de akár kínálótálcaként is használhatjuk. Karcolódásra kevésbé hajlamos, mint a műanyag vágódeszka, de mivel természetes anyagból készül, tisztítása másként történik, mint a műanyag konyhai eszközöké. 

    A fa vágódeszka csak kézzel tisztítható, mivel a hőnek és a víznek való kitettség (mint a mosogatógépben) következtében meggörbülhet és megrepedhet. 

    Minden használat után mosogassuk el kézzel, meleg, mosószeres vízben, puha szivaccsal. Minden repedésben baktériumok ezrei bújhatnak meg, ezért fontos az alapos tisztítás. Mosás után tiszta ruhával töröljük szárazra. Ha sokáig hagyjuk nedvesen állni, a fa rostjai megduzzadnak, a deszka pedig elreped. 

    Ha érzed, hogy a fa vágódeszka kellemetlen szagot áraszt magából, ideje a mélyebb tisztításnak: 

    • Egy bögre szódabikarbónával szórd be a vágódeszka felületét, majd önts rá egy bögre ecetet. 
    • Hagyd állni néhány percig, majd vízzel mosd le. Ezzel a vágódeszkán lévő foltokat is el tudod távolítani. 

    Ha szeretnéd a tisztításon túl mással is karbantartani a fa vágódeszkát, időnként kend be étkezési minőségű lenmagolajjal. Ezzel az élettartama is jelentősen megnő. 

    Szólj hozzá