A friss halnak párja nincs, de életszerűtlen lenne abba a hitbe ringatni magunkat, hogy friss halat bármikor percek alatt be tudunk szerezni, amikor csak kedvünk támad halvacsorát készíteni. A mirelit ebben az esetben is a legegyszerűbben elérhető verzió, ami nagyon sok háziasszony számára fő szempont.
Csak azért, mert fagyasztott, nem kell lemondani a hal fogyasztásáról! Egy mirelit halból éppen olyan finom étel készíthető, mint frissből, csak ismerni kell a módját.
Fagyottan vagy kiolvasztva?
Egyes halakat ki lehet olvasztani, de vannak olyan fajták, melyeket jobb, ha fagyott állapotban készítünk el. Gyorsfagyasztott halaknál minden a hús sejtjeinek méretén múlik. Minél kisebbek a sejtek, annál kisebbek benne a jégkristályok, azaz a kiolvasztás során a halhús annál kevésbé veszít minőségéből, tehát kevésbé lesz nyálkás, pépes állagú.
A húsos vastagabbra vágott halak, mint a lazac vagy a tőkehal ezért megsínylik a kiolvasztást. Mikor a halat elkezdjük kiolvasztani, az idő onnantól kezdve ketyeg, mint egy időzített bombánál. A legjobb, ha hideg vízben olvasztjuk ki a halat közvetlenül felhasználás előtt. Kb. 10 perc alatt ki is olvad és így kerülünk a legközelebb ahhoz az állapothoz, amilyen a friss halé.
Kiolvasztás megfelelően
Nemcsak a biztonság szempontjából fontos, de az elkészült étel minőségét is nagyban befolyásolja, hogy miként olvasztjuk ki a fagyasztott halat. Ha van időnk, akkor vegyük elő a fagyasztóból és egy éjszakára tegyük a hűtőbe, hogy másnap elkészíthessük. Ha tudunk rá ügyelni, hogy a víz ne melegedjen fel szobahőmérsékletűre, akkor a légmentes csomagolásba zárt halat hideg vízben áztatva is kiolvaszthatjuk.
Ilyenkor viszont a baktériumok elszaporodásának megelőzése miatt muszáj gyakran cserélni a vizet, hogy az valóban hideg legyen. A kiolvasztott halat mikor előkészítjük, az egyik felét szórjuk meg cukorral. Nem azért, mert finomabb lesz tőle, hanem mert ha így tesszük bele a forró serpenyőbe, a cukor karamellizálódik és ropogós réteget képez majd a halon. Ezzel elkerülhetjük, hogy csak azért túlsüssük a halat, hogy az kívül ropogósra süljön.
Készítés fagyottan
Bizony ez is lehetséges! Sőt, vannak halak, melyek sokkal finomabbak lesznek, ha fagyott állapotban és nem kiolvasztás után készíted el őket, ilyen például a lazac is. Ha fagyottan kezded kisütni, kívül ropogós lesz, belül viszont szaftos marad, tökéletes medium-rare lazac steaket készíthetsz így.
A fagyott halat először hideg vízben öblítsd le, mosd le róla a jégdarabokat, majd itasd fel róla a vizet. Ezt még akkor is tedd meg, ha nem látod jegesnek a halat, mivel semmilyen extra nedvességre nem lesz szükséged a sütés során.