Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A hét bloggere: Szofika

Dátum: 2015-02-03 / Írta: Budai István / Látták: 1372 /

1. Kérlek mutatkozz be pár szóban!

A blogvilágban Szofika vagyok, azon kívül pedig Judit, bár már a családom, kollégáim is egyre inkább Szofinak hívnak. Idegenvezetőként dolgozom, idén nyáron betöltöm a XXX.-et. Kecskeméten éldegélünk az én Z-mmel.

2. Mióta vezetsz blogot és mi motivált abban, hogy belevágj?

2010.őszen vágtam bele a gasztroblog írásba, nőverem unszolására. Akkor már 1 éve Angliában éltünk, napi szinten főztem és néha sütögettem is. Nem voltak nekem eleinte nagy terveim a blogolással, csak egy helyen akartam tudni a receptjeimet meg Anyunak is ott volt a bizonyíték, hogy nem halunk éhen a ködös Albionban. Nem is hittem, hogy ennyi ideig fog ez menni. Most már az életem része.

3. Életmódot váltottál vagy még csak “kacsintgatsz” valamilyen irányzat felé? Mi motivál, hogy változtass az eddigi étkezési szokásaidon?

Az étkezési szokásaimon való változtatás alapvetően abból a +4-5 kilóból ered, ami mindig is volt rajtam. Sikertelen villámdiéták, divatos fogyókúrák, jojó effektus után ma már azt mondhatom, hogy életmódot váltottam úgy 1 éve, de nem tartozom egyik irányzathoz sem, sőt van, amelyiket kifejezetten ellenzem. Saját elveimet, módszeremet követem: vallom, hogy mindent ehetünk, csak mertékkel. A szervezetnek szüksége van minden alkotóelemre ahhoz, hogy normálisan működjön, így nem száműztem semmit a konyhámból. Olyan alapanyagokból igyekszem egészséges kajákat varázsolni, melyek minden háziasszony konyhájában ott lapulnak. A reggeli smoothie már elmaradhatatlan és a rendszeres sport is a mindennapjaim részévé vált az elmúlt 1-1,5 évben.

4. Kiket varázsolsz el az ételeiddel? Hány főre főzöl általában?

Általában 2 főre főzök, legnagyobb rajongóm-életem párja, Z. Ha sütök, abból általában viszek nővéreméknek (Tündérsüti blog szerzője), akik csak egy kőhajításnyira laknak tőlünk.

5. Nagy rajongója vagy a smoothieknak. Miért ez a nagy rajongás? Melyik a kedvenc recepted?

A smoothie-láz pontosan 1 éve tört ki, amikor is olvastam egy könyvet ( Harley Pasternak: The Body Reset Diet) arról, hogy egy helyesen megválasztott alapanyagokból elkészített smoothie teljes értékű étkezésnek tekinthető. A variációk száma végtelen és egy pohár színes itallal kezdeni a napot már eleve jó érzés. Kedvenc smoothie? A málnás, áfonyás, egyéb bogyós gyümis, barackos smoothie-k a kedvenceim,a karibi smoothie pedig egy igazi különlegesség, kényeztető deluxe smoothie.
https://szofika-a-konyhaban.blogspot.hu/2014/03/karibi-smoothie.html

6. Egy ideig Angliában éltél ha jól tudom. Milyennek találod az angol konyhát, volt amit kint tanultál és itthon is sokszor készíted?

Az angol konyha nem lopta be magát a szívembe túlzottan a kint töltött közel 5 év alatt. Talán 2 dolgot említenék, ami ott ragadt rám, bár egyik sem a gasztronómia csúcsa: a fekete teát azóta is tejjel iszom és a porridge (zabkása)-szerelem is ott született. Egyébként odakint évekig olasz étteremben dolgoztam, így továbbra is az olaszos ételek, tésztafélék állnak hozzám közel.

7. Mondhatjuk: a konyhád a várad. Gyönyörű konyhát készítettetek a pároddal. Melyik a kedvenc konyhai berendezésed?

A konyhám pontosan olyan lett, amilyet szerettem volna: tágas, világos, meleg, praktikus. Hála az én Z-mnek, aki mindent gondosan megtervezett és a kivitelezésben is aktívan részt vett. Nem igazán berendezés, de a tölgyfa munkalap a kedvencem, illetve a mosogatógép és a főzőlap felett található óriási fűszerpolc.

8. Honnan szoktál ihletet meríteni? Van kedvenc szakács, könyv, műsor esetleg vagy elég egy illat és egy forma, ami inspirálóan hat rád?

Sok blogger társammal ellentétben nekem alig van szakácskönyvem, talán 5-10 darab. Külföldi oldalakról gyűjtök ötleteket leginkább, de néhány hazai blogot is követek.
Anyukám receptjei örök érvényűek, a mai napig Ő a number 1 segítség, ha valami nem megy.

9. Ha éppen nem sütögetsz, mivel kapcsolódsz ki?

Amikor nem dolgozom és nem is a konyhában sündörgök, akkor általában uszodában, termálfürdőben, TRX-edzésen eresztem ki a gőzt, amint jön a jó idő, akkor pedig másik nagy szenvedélyemnek, a kerékpározásnak hódolok.

10. Már nem vagy kezdő háziasszony, de Te is voltál kezdő. Van valami, amit üzennél azoknak, akik most ismerkednek a konyha világával?

1-1 kudarc nem szegheti a kedvünket, hiszen van, hogy az élesztő nem fut fel, a zselatin nem köt meg vagy csomós lesz a krém, főleg a konyhai próbálkozásaink elején. Az ilyen hibák nagy része javítható, ne adjuk fel. A főzés öröm legyen, kikapcsolódás, ne kényszer, hiszen ez így egy alkotási folyamat, önkifejezési forma.

Kedvet kaptál? Irány a blog!

Szólj hozzá

Ajánlott cikkek