A fagylaltgépet gépi habverővel is helyettesítheted, innentől kezdve pedig csak rajtad áll, hogy tejszínes, joghurtos vagy éppen főzött fagyit szeretnél-e készíteni. Készülj fel, hogy nagyobb helyre lesz szükséged a fagyasztóban, ezért előre rendezd el a fiókokat, hogy a lapos tálba beletöltött fagylalt beférjen. Azért fontos, hogy lapos tálba töltsd, mert így a fagyi hamarabb megfagy.
A házi fagylaltkészítés egyetlen fonákja az idő. Mert ez bizony időigényes folyamat, hiszen nem annyiból áll, hogy kikevered a fagyit, beteszed a fagyasztóba, majd néhány óra múlva már eheted is. A fagylaltot többször át kell keverni, majd visszahűteni. Kb. 20-30 perccel azután, hogy a kikevert fagylalt bekerült a fagyasztóba, már veheted is ki egy alapos átkeverésre. Tedd vissza, majd újra vedd ki, keverd át és az egészet addig ismételd, míg a fagyit teljesen át nem fagy.
Fontos, hogy ne számíts pontosan olyan állagra, mint a bolti készítményeknél. A házi fagylalt sosem lesz olyan krémes, viszont ha a megfelelő alapanyagokat használod hozzá, sokkal finomabb és nem utolsósorban mindenféle mesterséges adalékanyagtól mentes édességet élvezhetsz a forró nyári napokon!
Csokis házi fagylalt alaprecept
Bár ez egy csokoládés változat, kakakó helyett bármilyen más összetevőt beletehetsz! Ebből az alapreceptből bármilyen ízű fagyit könnyedén elkészíthetsz!
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 4 tojás
- 30 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál liszt
Így készítsd el:
A tojások sárgáját keverd össze a liszttel, 10 dkg cukorral és egy kevés hideg tejjel.
A tej maradék részét forrald fel és öntsd hozzá a lisztes keveréket. Főzd addig, míg sűrű krém lesz belőle.
A maradék 20 dkg cukorból és a tojásfehérjékből verj kemény habot.
A kihűlt krémet oszd két részre. Az egyik feléhez keverd hozzá a vaníliás cukrot, a másikhoz a habot és a kakaót.
Egy lapos műanyag tálat vizezz be, kanalazd bele a fagyit és tedd a fagyasztóba.
20-30 percenként egy villával keverd át alaposan, míg teljesen meg nem fagy.