Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hasznos praktikák kelt tésztához: A dédi is így csinálta

Dátum: 2019-08-29 / Írta: Budai István / Látták: 27027 /

Sokféle sós és édes sütemény alapja a kelt tészta, amire a legtöbb háziasszonynak megvan a maga receptje. A hozzávalók pontos mennyiségétől függetlenül azonban vannak a késztésének olyan alapvető szabályai, melyeket minden receptnél érdemes figyelembe venni és betartani. Hogy a kelt tésztád olyan omlós és könnyű legyen, mint egykor a dédié, kövesd az alábbi tippeket! • Alapanyagok

  A kelt tészta titka nemcsak a készítés módjában, de az alapanyagok milyenségében is rejlik. Minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, a hűtőből most kivett összetevőkkel ne dolgozzunk, várjuk meg, míg kissé felmelegszenek. Vaj helyett ne használjunk margarint és zsírszegény tejre se cseréljük le a hagyományos tejet.

  A száraz élesztő helyett válasszuk a friss élesztőt, a fehér lisztet pedig ne próbáljuk meg helyettesíteni teljes kiőrlésű vagy más típusú – pl. mandulából, kókuszból készült lisztekkel. Ha a klasszikus és jól bevált alapanyagokat megváltoztatjuk, nem fogunk igazi kelt tésztát kapni.

  A konyha is legyen meleg!

  A hozzávalókon kívül a helyiség hőmérsékletére is oda kell figyelni. Hideg konyhában hiába is állnánk neki a kelt tészta összeállításának, biztos, hogy nem fog sikerülni. A konyhát szobahőmérsékleténél 1-2 fokkal melegebbre érdemes felfűteni, mert így a tészta hamarabb megkel.

  De arra is ügyeljünk, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára, mert ha túl meleg van a helyiségben, akkor a tészta külső része hirtelen megkel, de a belseje keletlen marad. A konyha ne legyen huzatos, kelt tészta készítése közben ne nyissunk ablakot, vigyázzunk, nehogy a tészta megfázzon!

  Liszt

  A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át. Ha szobahőmérsékletűnél hidegebb helyen tároltuk, érdemes egy picit felmelegíteni. Ezt megtehetjük a szobahőmérsékletű liszttel is, hogy gyorsítsuk a tészta kelését. Miután átszitáltuk, tegyük a lisztet néhány percre a mikróba, ezután kezdjünk el dolgozni vele.

  Élesztő

  A mai háziasszonyok szívesebben használják a száraz élesztőt, mert egyszerűbb vele dolgozni, de ha klasszikus kelt tésztát készítünk, ragaszkodjunk a friss élesztőhöz. Ha az élesztőt már egy ideje tároljuk a hűtőben, és azt látjuk, hogy száraz vagy barna foltok vannak rajta, vegyünk helyette újat, mert valószínűleg nem fog felfutni.

  Az élesztőt 2-3 dl langyos, kézmeleg tejben futtassuk fel, tegyünk hozzá 1 evőkanál cukrot is. Keverjük el, hogy az élesztő jól feloldódjon. Takarjuk le egy konyharuhával és tegyük meleg helyre. Ha 10 perc alatt nem fut fel, azaz nem lesz habos, akkor próbálkozzunk újra.

  Dagasztás

  Mikor az élesztős tejet a liszthez öntjük, egy ragacsos masszát kapunk. Ezt kezdjük el dagasztani. Mivel nem kenyértésztáról van szó, nem kell hosszasan dagasztani, pár perc alatt összeáll a laza, hólyagos szerkezetű tészta. Ha kb. 5 perc dagasztás után még mindig nagyon ragacsosnak érezzük, tegyünk hozzá egy kevés lisztet és próbálkozzunk tovább.

  Ha túl száraznak, keménynek tűnik, langyos tejjel lazíthatjuk. A dagasztás során ne feledjük, hogy a lényeg nem az, hogy egy tömör tésztát kapjunk, éppen ellenkezőleg. A cél, hogy minél több levegő jusson a tésztába, amitől majd könnyebben megkel és kellően laza állagú lesz. Dagasztás közben ne szórjunk lisztet a tálba, a tészta alá!

  A tészta kelesztése

  A dagasztással összeállított tésztát egy konyharuhával letakarjuk és meleg helyre tesszük. Kb. 1 óra alatt a duplájára kel. Fontos, hogy ne hagyjuk túlkelni, mert nagyon átveszi az élesztő ízét és túl nagyra nő majd a sütőben.

  A kelt tésztákat általában kétszer kell keleszteni. Az első kelesztés után a tésztát kissé gyúrjuk át, majd formázzunk belőle cipókat. Azokat aztán újra letakarjuk konyharuhával és újra hagyjuk kelni. A második kelesztéssel már nem kell 1 órát várnunk, rövidebb idő is elég hozzá. A második kelesztés után formázzuk, szaggatjuk a tésztát.

  Formázás után

  A tésztákat olajjal vagy vajjal kikent tepsibe tesszük, ha szükséges, ekkor kenjük le tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.

  Légkeverést a kelt tésztához soha ne használjunk! Érdemes a sütő aljába egy tálba vizet tenni, hogy a keletkező gőz megóvja a tésztát a kiszáradástól. Végezzünk tűpróbát, hogy ellenőrizzük mikor sült készre a kelt tészta.

  Itt találsz több száz kipróbált receptet hozzá!

   

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek