Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fura mértékegységek a konyhában: Átváltási útmutató

Dátum: 2019-05-29 / Írta: Budai István / Látták: 761 /

Ha valamilyen különleges ételt vagy süteményt szeretnénk készíteni, ma már nagyon egyszerű dolgunk van: csak kezünkbe kapjuk a laptopot és elkezdünk a külföldi receptek között kutatni. Mikor megvan a kiválasztott, némi fennakadást okozhat, hogy az angol és amerikai nyelven íródott receptek bizony egészen más mértékegységek szerint adják meg a mennyiségeket, mint amiket mi ismerünk és használunk. Ám ez nem lehet akadálya az új finomságok kipróbálásának!



  • Az online mértékegység-átváltók jól működnek ugyan, de mégis érdemes egy helyen összegyűjteni a különböző mennyiségek és mértékegységek átváltásait, mert a receptek döntő többségében általános értékeket találunk, pl. a sütési hőfokoknál.

    A leggyakrabban használt sütési hőfokok Fahrenheit- és Celsius-fokban:

    212 °F = 100 °C
    230 °F = 110 °C
    302 °F = 150 °C
    347 °F = 175 °C
    356 °F = 180 °C
    392 °F = 200 °C
    425 °F = 220 °C
    482 °F = 250 °C

    Folyadékok angolszász és amerikai mértékegységeinek átváltása (angolszász/amerikai):

    1 oz vagy ounce (uncia) = 28,4 ml/29,6 ml
    1 gallon = 4,55 l/3,78 l
    1 pint = 568 ml/473 ml
    1 quart = 0,95 l

    Szilárd anyagok mértékegységeinek átváltása:

    1 oz vagy ounce (uncia) = 28,35 g
    1 lb vagy pound (font) = 453,6 g

    Kanálban megadott mennyiségek átváltása:

    1 tsp (teáskanál) = 5 ml, 4-5 g
    1 tbsp (evőkanál) = 15 ml, 12-15 g

    Bögrében megadott mennyiség átváltása:

    1 cup (bögre) = 2,5 dl folyadék, 201 g fehér cukor, 113 g porcukor, 227 g vaj, 340 g méz, 156 g teljes kiőrlésű liszt

    Szólj hozzá

    Ajánlott cikkek