Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fura magyar étkezési szokások 

Dátum: 2021-05-14 / Írta: Budai István / Látták: /

Minden nemzetnek vannak olyan étkezési szokásai, amikre a külföldiek felhúzzák a szemöldöküket. Nincs ez másként a mi esetünkben sem. Számos olyan dolog természetes a magyar embereknek az asztalnál, ami a világon mindenütt máshol furcsaságnak számít. Gondolj csak a kristálycukorral megszórt káposztás tésztára vagy a belsőségekre, amiket szinte válogatás nélkül eszünk. Most a legfurcsább magyar étkezési szokásokból szemezgetünk!




  • A kenyér a mindenünk

    Az egészséges életmódnak a hagyományos fehér kenyér nem barátja, de valljuk be, nem sok van, ami képes vele felvenni a versenyt. A magyarok óriási kenyérfogyasztók, nemcsak a szendvicshez esznek 1-2 szelettel, de leveshez, főzelékhez és olyan húsételekhez is, melyek eleve rendelkeznek körettel. Egy külföldi számára igencsak furcsak, hogy ha egy hús mellett már ott van a tészta vagy a párolt zöldség, akkor mi szükség még pluszban a kenyérre. És mit eleve mit keres a kenyér egy olyan tartalmas leves mellett, mint pl. a gulyás? Lehet, hogy semmi keresnivalója nincs ott, mégsem tudunk lemondani róla. 

    Zsiradék és hagyma az alap

    Ha végiggondolod, hogy az általad leggyakrabban készített ételek főzése mivel indul, akkor keveset fogsz találni, amihez először ne hagymát pirítanál olajon vagy zsírban. Mintha aranyszabály lenne, hogy egy valamire való ételnek így kell kezdődnie. Szabályról szó sincs, mégis így indítjuk a raguk, a pörköltek, de még a levesek készítését is. 

    Paprika bőségesen

    Frissen vagy őrölt formában, de a paprika számos hagyományos ételünknek az alapját képezi. Nem is igazi háztartás az, ahol nincs mindig kéznél a pirospaprika! De a friss paprikát is előszeretettel használjuk, gondoljunk csak a töltött paprikára vagy a lecsóra, de a pörköltbe is sokan belefőzik. A pirospaprika pedig igazi hungarikum, amihez ragaszkodunk. Gulyás, pörkölt, paprikáskrumpli, főzelékek és levesek sora – egyik sem létezne nélküle. 

    Disznótoros finomságok

    Már magát a fogalmat is nehéz elmagyarázni egy külföldinek, nemhogy megértetni vele, hogy mi annyira jó az igazi disznótorosban. A véres és májas hurka, a tepertő, a disznósajt sok nemzet számára elfogadhatatlan finomságok, hogy miféle létjogosultsága van a kocsonyának vagy a körömpörköltnek, az pedig teljesen felfoghatatlan számukra. Élelmes nemzetként egy disznóvágás alkalmával semmi sem mehet veszendőbe, ehhez a jó szokáshoz rendületlenül tartjuk magunkat. 

    Tejfölt mindenbe

    A többi nemzetnek is van a tejfölhöz hasonló élelmiszere, de a miénkkel ezek legtöbbször nem azonosak. Krémes és ízes, nem csoda, hogy akár kanállal is képesek vagyunk falni. Ki ne esett volna már a tejfölös kenyér bűnébe? De mi, magyarok előszeretettel használjuk a tejfölt szinte bármilyen ételhez. Legyen az leves, főzelék, tészta, húsétel vagy saláta, nem beszélve azokról a klasszikus süteményekről, melyek receptjének egyik alapja a tejföl. 

    Belsőségek fogyasztása

    Egy magyar ember számára semmi megbotránkoztató nincs a tüdőlevesben, hagyományos ételként tekintünk a zúzapörköltre és a kakashere pörköltre is. A belsőség a hazai gasztronómiában nem valamiféle ritka ínyenc fogás, hanem hétköznapi étel, amit évszázadok óta fogyasztunk. A legtöbb külföldi győzködni kellene, hogy ezekbe belekóstoljon, és valószínűleg nem lenne őszinte a mosoly az arcán, mikor elé teszünk egy tál kocsonyát…

    Szólj hozzá