Agyműködés javítása rozmaringgal
Máris itt egy kitűnő érv, hogy az illatozó rozmaring konyhád nélkülözhetetlen kelléke legyen! Kutatók szerint a fűszernövény egyik legnagyobb előnye, hogy hatóanyagai a vérben felszívódva javítják a kognitív képességeket. Minél magasabb szintet érnek el, annál jobb az eredmény.
Mellrák megelőzése petrezselyemmel
A petrezselyemmel együtt apigenint is fogyasztunk. Kísérletek szerint ez a vegyület hatékony a mellrák bizonyos típusai ellen. Csökkentik a tumorképződést és megakadályozzák a daganatok növekedését. Az apigenin gátolja új vérerek létrejöttét, melyek táplálják a tumorokat és elősegítik azok szaporodását.
Enyhülés a beleknek mentával
Az irritábilis bél szindróma mind többeket érintő probléma. Kimutatták, hogy a borsmenta segít ezen betegség enyhítésében. Csökkenti a fájdalomérzetet a vastagbélben, különösen az olyan ételek után, mint a mustár vagy a chili, melyek az érzékeny bélben erős fájdalmakat okoznak.
Gyulladáscsökkentés oreganóval
Az oreganó aktív összetevője a béta-kariofillén, ami a gyulladás okozta duzzadást kísérletekben 70%-kal volt képes enyhíteni. Ez a vegyület a sejtmembránhoz kapcsolódik, gátolja a gyulladáskeltő anyagok termelődését.
Antioxidánsok a kakukkfűből
A friss kakukkfű a második a fűszernövények között antioxidáns tartalom tekintetében (a zsálya valamivel többet tartalmaz). Fűszerezzük vele a csirkét vagy a lazacot, hogy segítsük sejtjeinket a szabadgyökökkel szembeni védekezésben. Ezenkívül nagyon jó forrása az A- és a C-vitaminnak, a vasnak és a rostoknak.