Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Forró teával a hőség ellen

Dátum: 2014-08-15 / Írta: Budai István / Látták: 500 /

A nyári kánikula időszakában szervezetünket folyamatos terhelések érik. Ezek közül az egyik legfontosabb az állandó folyadékvesztés – szervezetünk párologtat, az izzadásnak köszönhetően,  megfelelő körülmények között ideig-óráig lehűthetjük szervezetünket, azonban hosszú távon a legfontosabb, hogy a bennünket érő terheléseket a minimálisra csökkentsük.




  • Jeges víz, hideg kóla és társai

    A hőség, izzadás okozta szomjúság ellen sokan vetnek be különböző cukros, szénsavas üdítőket, energiaitalokat – természetesen hidegen. Ezek az italok azonban sajnálatos módon csupán némi szénhidrátot adnak szervezetünknek, de nem alkalmasak az energiapótlásra vagy a hidratálásra. Ráadásul a szinte jegesre hűtött italok, bár határozottan jó érzés elfogyasztani őket, túlságosan megterhelik szervezetünket, amellett, hogy nem segíti elő a természetes hűtési folyamatokat sem.

    A forró tea a hőség elleni harcban

    Esősorban az arab országokban jellemző, azonban világszerte egyre inkább terjed a felfogás, miszerint a forró teák sokkal hatékonyabban védenek a kánikulában, mint a hideg italok. Az elv alapja, hogy a izzadás hűti szervezetünket, a forró italok pedig garantálják a szervezet fokozott hőleadását – így segítséget nyújtanak a kánikula elleni védelemben.

    Hol az igazság?

    Alapvetően ugyan a forró teák valóba képesek ideiglenesen némi enyhülést hozni, azonban legalább annyira megterhelőek a szervezet számára, mint a hideg italok. Ennek fényében a dietetikusok azt javasolják, hogy a nyári italaink elsősorban szobahőmérsékletűek legyenek, illetve amennyiben szeretjük, ihatunk különböző gyógy- és gyümölcsteákat, azonban semmiképpen se forrón fogyasszuk, várjuk meg, míg némiképp lehűl.

    Amennyiben ugyanis a jéghideg, vagy kifejezetten forró italok mellett döntünk, tovább terheljünk szervezetünket, mely egyébként is megsínyli a kánikulát és a nagymértékű hőingadozásokat.

    Ne olyan forrón!

    A hagyományos kínai orvoslás felfogása az, hogy nagy melegben kellemesen langyos teát fogyasszunk – és az elv hatékonysága beigazolódni látszik. Ezeknek az italoknak a fogyasztása segít pótolni a folyadékveszteséget, nem terheli szervezetünket, ráadásul csökkenti a nyári meghűlés kialakulásának esélyét és az emésztőrendszeri panaszokat is.

    Ha pedig igazi nyári szomjoltót keresünk, tökéletes választás lehet például a gyömbér vagy a ginkgo, melyek számos jótékony hatásuk mellett elősegítik szervezetünk hidratálását, ráadásul ízletesek, langyos hőmérsékleten is kellemesek és még egészségesek is! Az ízesítéssel azonban csínján bánjunk, ha a langyos teába több kanál cukrot teszünk, mindegy, ha a szobahőmérsékletű kólára voksolunk! Ízesítsük a teákat citromlével, szükség esetén egy kis kanál mézzel.

    Szólj hozzá