Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Filléres csodaszer: a sárgaborsó

Dátum: 2014-06-24 / Írta: Budai István / Látták: 3511 /

Ha a zöldségfélék között létezne népszerűségi verseny, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a sárgaborsó az anti-favorit mezőny élvonalában végezne. A jó hírén esett csorba nagy valószínűséggel a hazai menza étkeztetés számlájára írható, azonban itt az ideje, hogy újragondoljuk a róla alkotott véleményünket.




  • A legújabb táplálkozástudományi kutatások ugyanis azt bizonyítják, hogy a sárgaborsó nem más, mint a világ egyik legegészségesebb étele. A zöldborsó hántolt, szárított és felezett verziója amellett, hogy kiemelkedően magas rost– és ásványi só tartalommal rendelkezik, nagy mennyiségben tartalmaz biotint, amely a sejtek zsíranyagcseréjéhez nélkülözhetetlen, és megtalálható benne a pantotén sav, amely segíti az idegrendszer működését. Ezen felül B1- és B2 vitaminforrás, a kismamáknak (is) kulcsfontosságú folsavat, továbbá kalciumot, vasat, foszfort, magnéziumot és mangánt is találunk az összetevők között. Nem mellesleg pedig remek fehérjeforrás, mivel zsírtartalma szinte nulla, proteinben viszont rendkívül gazdag. Ez jó hír a vegetáriánusoknak, a testépítőknek és a fogyókúrázóknak egyaránt.

    De hogyan is segít ez a sok hasznos összetevő a gyakorlatban? Mivel a sárgaborsó alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, hatásosan stabilizálja a vércukorszintet, és fogyasztása után néhány órával sem lép fel hirtelen éhségérzet. Emiatt bátran fogyaszthatják a cukorbetegségben szenvedők és a diétázók is. Csökkenti a koleszterinszintet, emellett pedig a vérnyomásra is kedvező hatással van. A prosztata- és mellrák kialakulását is segít meggátolni, a legfrissebb kutatások szerint azonban a legnagyobb hatással a vesebetegségben szenvedőkre van. A Kanadában található Manitobai Egyetem táplálkozástudományi karának kutatói néhány évvel ezelőtt a sárgaborsóból kivont fehérjekoncentrátummal meglepő felfedezést tettek. A kivonat mintegy 20 százalékkal csökkentette a vérnyomást, és átlagosan 30 százalékkal növelte a vizelet-elválasztást a vesebetegségben szenvedőknél.

    Minden tekintetben fantasztikus ételről beszélünk tehát, a legtöbb ember mégis fenntartásokkal viseltetik iránta. Pedig a felesborsó nem csupán rántás ízű szottyos főzelékként végezheti a tányérunkban. Az internetnek hála már a képzeletünk sem szabhat határt recept-ügyben, hiszen a lelkes gasztronómok készítik köretnek, palacsintának, salátának és mártogatósnak is. A belőle előállított liszt-, amely otthon is könnyen elkészíthető fillérekért- tökéletesen alkalmazható a gluténmentes diétában is.

    Szólj hozzá