Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fagyasszunk! De mit és mennyi ideig?

Dátum: 2014-03-02 / Írta: Budai István / Látták: 11594 /

Sokszor felmerül bennünk a kérdés, hogy az egyes ételeket meddig lehet eltárolni a fagyasztóban. Ha néha Te is elbizonytalanodsz, olvasd el cikkünket!




  • Nemrégiben a rokonoknál voltam látogatóba és velük töltöttem el egy ebédet, ami töltött káposzta volt. Bevallom őszintén, ugyan váratlan vendég voltam, ennek ellenére kissé meglepett, hogy a vasárnapi ebéd a fagyasztóból került ki, amiről kiderült, hogy a karácsonyi menü volt és ez mosolygásra is késztetett. Azonban semmi rosszat nem tudok róla mondani, szokták is emlegetni, hogy „a töltött káposzta jó többször felmelegítve is”. Azonban felmerül a kérdés, hogy a fagyasztóban mennyi ideig is lehet (vagy inkább érdemes?) eltárolni a különböző fajta ételeket.

    Sokszor elbizonytalanodhatunk ez ügyben és ez nem is csoda, abban bízunk, hogy a fagyasztóban valószínűleg baja nem esik, de azért nem árt odafigyelni erre, hiszen ott se lehet a végtelenségig tárolni az ételeket, időnként érdemes frissíteni a „készletet”.

    Természetesen az a legjobb, ha frissiben el tudjuk fogyasztani a különböző ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, sokszor azonban rákényszerülünk, hogy mélyhűtőbe tegyük az ételeket, ha nem tudjuk azonnal felhasználni vagy elfogyasztani.

    Melyek azok az ételek, amelyeket hűtőládában tárolhatunk és mennyi ideig állnak el?

    Gyümölcsök:

    Cseresznye – 10 hónapig
    Sárgabarack – 8 hónapig
    Őszibarack – 10 hónapig
    Eper – 12 hónapig
    Szilva – 10 hónapig
    Gyümölcslé – 10 hónapig

    Péksütemények:

    Nyers tészta – 3 hónapig
    Kenyér, zsemle – 2 hónapig
    Torta, cukrászsütemény – 5 hónapig
    Pogácsa – 6 hónapig

    Zöldségfélék:

    Hüvelyesek: bab, borsó – 12 hónapig
    Paprika – 12 hónapig
    Répa – 12 hónapig
    Karfiol – 6 hónapig
    Kelbimbó – 6 hónapig
    Spárga – 12 hónapig
    Spenót – 12 hónapig
    Káposzta – 6 hónapig

    Különböző húsok, halak:

    Lazac – 3 hónapig
    Sertéshús – 6 hónapig
    Csirkehús – 10 hónapig
    Pulykahús – 7 hónapig
    Pisztráng – 3 hónapig
    Marhahús – 12 hónapig
    Szardínia – 2 hónapig

    A felsoroltakon kívül még igen sok készételt lehet fagyasztani, például, mint már említettem, a töltött káposztát, pörköltet, leveseket, mártásokat, félkész pizzát. Leveseknél arra ügyeljünk, hogy ha a tésztát is lefagyasztjuk, amikor melegítjük, felszívja a levest, ezért érdemes külön fagyasztani. Burgonyás ételt nem érdemes fagyasztani, mert szivacsossá válhat, romlik a minősége. A fagyasztott készételeket 3-4 hónapon belül el kell fogyasztani!

    Gyorsfagyasztott élelmiszerek

    Tudtad, hogy a gyorsfagyasztott félkész élelmiszerek csomagolásán külön jelölik, hogy a termék a mélyhűtőkben meddig áll el? Ha nem, irány a fagyasztóhoz leellenőrizni!

    Szólj hozzá