Nemrégiben a rokonoknál voltam látogatóba és velük töltöttem el egy ebédet, ami töltött káposzta volt. Bevallom őszintén, ugyan váratlan vendég voltam, ennek ellenére kissé meglepett, hogy a vasárnapi ebéd a fagyasztóból került ki, amiről kiderült, hogy a karácsonyi menü volt és ez mosolygásra is késztetett. Azonban semmi rosszat nem tudok róla mondani, szokták is emlegetni, hogy „a töltött káposzta jó többször felmelegítve is”. Azonban felmerül a kérdés, hogy a fagyasztóban mennyi ideig is lehet (vagy inkább érdemes?) eltárolni a különböző fajta ételeket.
Sokszor elbizonytalanodhatunk ez ügyben és ez nem is csoda, abban bízunk, hogy a fagyasztóban valószínűleg baja nem esik, de azért nem árt odafigyelni erre, hiszen ott se lehet a végtelenségig tárolni az ételeket, időnként érdemes frissíteni a „készletet”.
Természetesen az a legjobb, ha frissiben el tudjuk fogyasztani a különböző ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, sokszor azonban rákényszerülünk, hogy mélyhűtőbe tegyük az ételeket, ha nem tudjuk azonnal felhasználni vagy elfogyasztani.
Melyek azok az ételek, amelyeket hűtőládában tárolhatunk és mennyi ideig állnak el?
Gyümölcsök:
Cseresznye – 10 hónapig
Sárgabarack – 8 hónapig
Őszibarack – 10 hónapig
Eper – 12 hónapig
Szilva – 10 hónapig
Gyümölcslé – 10 hónapig
Péksütemények:
Nyers tészta – 3 hónapig
Kenyér, zsemle – 2 hónapig
Torta, cukrászsütemény – 5 hónapig
Pogácsa – 6 hónapig
Zöldségfélék:
Hüvelyesek: bab, borsó – 12 hónapig
Paprika – 12 hónapig
Répa – 12 hónapig
Karfiol – 6 hónapig
Kelbimbó – 6 hónapig
Spárga – 12 hónapig
Spenót – 12 hónapig
Káposzta – 6 hónapig
Különböző húsok, halak:
Lazac – 3 hónapig
Sertéshús – 6 hónapig
Csirkehús – 10 hónapig
Pulykahús – 7 hónapig
Pisztráng – 3 hónapig
Marhahús – 12 hónapig
Szardínia – 2 hónapig
A felsoroltakon kívül még igen sok készételt lehet fagyasztani, például, mint már említettem, a töltött káposztát, pörköltet, leveseket, mártásokat, félkész pizzát. Leveseknél arra ügyeljünk, hogy ha a tésztát is lefagyasztjuk, amikor melegítjük, felszívja a levest, ezért érdemes külön fagyasztani. Burgonyás ételt nem érdemes fagyasztani, mert szivacsossá válhat, romlik a minősége. A fagyasztott készételeket 3-4 hónapon belül el kell fogyasztani!
Gyorsfagyasztott élelmiszerek
Tudtad, hogy a gyorsfagyasztott félkész élelmiszerek csomagolásán külön jelölik, hogy a termék a mélyhűtőkben meddig áll el? Ha nem, irány a fagyasztóhoz leellenőrizni!