Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fa, műanyag, vagy üveg? Melyik a legjobb vágódeszka? 

Dátum: 2021-04-08 / Írta: Budai István / Látták: /

Ha nem kizárólag zacskóból főzöl, a te konyhádnak is főszereplője a vágódeszka. Neked milyen van: üveg, fa vagy műanyag? És milyen alapon választottad ki, mikor megvetted? Lehet, hogy csak a színe vagy a formája tetszett meg… Pedig a vágódeszka alapvető konyhai eszköz, aminek legutolsósorban esztétikai szerepe van. Most összeszedtük, hogy a különböző anyagokból készült vágódeszkáknak milyen előnyei és hátrányai vannak, hogy legközelebb már úgy válassz, mint egy profi!




  • Fa vágódeszka

    A vágódeszka leghagyományosabb típusa és az idők során bizonyította is, hogy ez a legtartósabb, legstrapabíróbb mind közül. Gyakori használatra tervezték, nem kell attól tartanod, hogy ha önjelölt szakács vagy, hamarosan búcsút inthetsz a fa vágódeszkádnak. Ha megfelelően karbantartod, hosszú évekig hű társad lesz a gasztronómiai kalandozásokban. 

    Azonban a fa vágódeszkák sem egyformák. Készülhetnek cseresznye-, dió- vagy teakfából, illetve a fa alternatíváját jelentő bambuszból is. Ez utóbbinak hátránya lehet, hogy nagyon kemény a felülete, így a kés könnyen megcsúszik rajta és elvághatja a kezedet, de a késnek sem tesz jót. A legdrágábbak közé tartoznak a diófából készült vágódeszkák, melyek erősek és strapabíróak, de különféle, mutatós mintázatukkal azokat is megnyerik maguknak, akik a vágódeszkában nemcsak egy praktikus eszközt, de esetleg a konyha díszét is látni szeretnék. Mivel hajlamos a repedésre, olajjal célszerű rendszeresen ápolni. A kések szempontjából viszont a legjobb választás, mert nem annyira kemény a felülete, hogy a kés éle kicsorbuljon rajta.

    A teakfából készült vágódeszka strapabíró és vízálló, ezért sokan választják. Az ára borsos, de cserébe garantált, hogy hosszú időn át használhatod. Előnyei közé tartozik, hogy semmilyen karbantartást nem igényel, apróbb karcolások lehetnek rajta, de mély repedésektől nem kell tartani. A cseresznyefa esetén arra kell figyelni, hogy vágódeszkát ne érje nedvesség, mert az rövid idő alatt komoly kárt tesz benne.

    Műanyag vágódeszka

    Két óriási előnyét szakértelem nélkül is meg lehet állapítani: a legolcsóbb és a legkönnyebben tisztítható valamennyi vágódeszka közül. Ám ezeken kívül vannak egyéb, megfontolandó szempontok is. Például az, hogy a műanyagba nagyon könnyen bele lehet vágni. A vágódeszka felületén apró karcok, sérülések keletkeznek, melyekben a baktériumok kiválóan meg tudnak telepedni. Ezért nagyon fontos, hogy a műanyag vágódeszkát még azelőtt cseréljük le, hogy túlhasználódott volna. Szerencsére, az ára ehhez hozzásegít, ettől függetlenül a legnagyobb hátránya, hogy gyakran cserélni kell.  Alapos tisztítást igényel, de ezt a mosogatógépben is megoldhatjuk. Bírja a nedvességet, a savat, viszont, ha nem vigyázunk, a kés élében kárt tehet.  

    Üveg vágódeszka

    Edzett üvegből készítik, ez ad lehetőséget a legkülönfélébb dizájnok kialakítására. A legtöbben éppen dekoratív kinézete miatt választják ezt a típust. Előnyei közé tartozik, hogy nem karcolódik, így a kórokozóktól esetében nem kell tartani, és a tisztítása is egyszerű. Kemény felületével viszont nem kíméletes a késekhez. Ha drága késekkel dolgozol, rossz választás lenne az üveg vágódeszka, mert hamar használhatatlanná tenné őket.

    Sokakat a hangja is zavar, hiszen az üveg erősen karcos hangot ad, mikor a kés pengéje mozog rajta. Ez a fajta vágódeszka a legkevésbé biztonságos, mivel az üveg csúszós felületet képez, amin a penge egy pillanat alatt megcsúszhat úgy, hogy abból baleset legyen. Egy ilyen csúszós vágódeszkán pedig dolgozni sem egyszerű, pl. a húst vagy a kenyeret felvágni is több időbe telik, mintha fa vágódeszkát használnák hozzá. Bár dekoratív és ellenálló, mégis megfontolandó, hiszen legalább annyi a hátránya, mint az előnye. 

    Szólj hozzá