Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Ezzel helyettesítsd az étolajat!

Dátum: 2023-04-25 / Írta: Budai István / Látták: /

Az étolaj az egyik legnépszerűbb zsiradék, ami valószínűleg minden háztartás alapfelszereltségéhez hozzátartozik. Alapvető ételekhez is szükség van rá, hiszen mi másban sütnéd ki a rántott húst? Márpedig léteznek alternatívái az étolajnak, melyekkel némi extra ízt és több egészséget csempézhetsz az otthon elkészített ételekbe.




  • 1. Repceolaj

    A repceolajat az 1970-es években fejlesztették ki egészségesebb növényi olaj alternatívaként. Semleges ízű, telített zsírtartalma az egyik legalacsonyabb, átlagosan 7%., emellett az egyik legjobb növényi forrása az omega-3 zsírsavaknak. Sütéshez, de hidegen, salátákhoz is felhasználható. Füstpontja 204 fok, ez alkalmassá teszi sütemények és grillételek készítéséhez is. Bármilyen receptben kiválthatod vele a napraforgóból készült étolajat.

    2. Kókuszolaj

    Létezik finomított és finomítatlan, azaz szűz változatban. Olajban való sütéshez elsősorban a szűz kókuszolajat használják magas (200 fok) füstpontja miatt. Egy evőkanálnyi kókuszolajban csak 117 kalória van, ezért ideális csökkentett kalóriatartalmú ételek készítéséhez. Jellegzetes íze miatt érdemes csínján bánni vele, különben megváltoztatja az ételek ízét. 1 teáskanál napraforgó étolajnak fél teáskanál kókuszolaj felel meg.

    3. Avókádóolaj

    Az avokádó húsából kinyert olaj nyersen is fogyasztható, de főzéshez-sütéshez is alkalmas. Mivel magas füstponttal rendelkezik (271 fok), használhatjuk olajban való sütéshez, pirításhoz és sütemények készítéséhez is. Kiváló forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, antioxidánsoknak és karotinoidoknak. Fokozza a vérkeringést és csökkenti a koleszterinszintet. Íze enyhén füves, diós, színe pedig zöldes, amit nem árt figyelembe venni egyes recepteknél. Mivel elég drága, így mennyiség tekintetében nem alkalmas arra, hogy tökéletesen kiváltsa az étolajat, ám ha keveset használsz belőle, megfelel a célnak.

    4. Vaj

    A vaj finom, selymes, lágy ízt ad az ételekhez, készüljön vele sütemény vagy hús, csak az előnyére válik. Tartalmaz vitaminokat és egészséges zsírsavakat, de nem célszerű túl gyakran és túl sokat fogyasztani belőle, mivel igen magas a kalóriatartalma. Hátránya, hogy alacsony a füstpontja (177 fok), ezért könnyen megég. Ügyelj erre, ha húst vagy zöldséget készítesz vele. A legideálisabb sütemények készítéshez.

    5. Olívaolaj

    Általában a túlérett olívabogyókból készítik a legjobb minőségű olajokat, melyeket használhatsz sütéshez, pároláshoz, pirításhoz, grillezéshez, pácok és dresszingek készítéséhez. Egészséges helyettesítője az étolajnak, egészséges zsírokkal és antioxidánsokkal gazdagítja az ételt. Íze miatt is az egyik legjobb alternatívája az étolajnak. A szűz és az extra szűz olívaolaj füstpontja is 210 fok körül van, alacsonyabb az étolajénál ezért a legjobb, ha alacsony hőfokon történő főzéshez vagy hidegen használjuk.

    6. Szőlőmagolaj

    A borkészítés mellékterméke a szőlő magjából készült olaj, melynek igen magas a füstpontja (250 fok), ezért sütéshez is kiválóan alkalmas. Enyhe, semleges íze is ideálissá teszi húsok, levesek, szószok, dresszingek készítéséhez. Egyetlen hátulütője a magas omega-6 zsírsavtartalma, de emiatt csak rendszeresen és nagy mennyiségben történő fogyasztás esetén kell aggódni. Máskülönben kifejezetten egészséges alternatíva étolaj helyett, hiszen csökkenti a vérrögök és szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

    Szólj hozzá