Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Ezt Te se tudtad? – Ezzel a trükkel sokat spórolhatsz

Dátum: 2018-07-02 / Írta: Budai István / Látták: 2399 /

Élelmiszerek kapcsán jobb biztosra menni és ellenőrizni, hogy egy adott termék meddig őrzi meg a szavatosságát. Ám a csomagolásokon két különböző dátummal is találkozhatunk. Ha eligazodsz a jogszabályok útvesztőjében és tudod, hogy melyik dátum mit jelöl, megkímélheted magad attól a pazarlástól, hogy rengeteg olyan élelmiszert hajíts a kukába, amit még nyugodtan megehetnél.




  • Nem csoda, hogy félsz a romlott ételtől, ilyet senki sem fogyaszt szívesen és nem ad a családjának sem. Nem csak azért, mert egy szavatossági időn túl lévő ételnek az állaga és az íze is kellemetlen, de azért is, mert komoly egészségügyi problémát is okozhat, ha megesszük.

    Ha eddig úgy gondoltad, ehhez elég leolvasni azt a dátumot, amit a termék csomagolásán találsz, csak félig jársz a helyes úton! A csomagoláson ugyanis megtalálod mind a “minőségét megőrzi”, mind pedig a “fogyasztható” jelölést. Hogy mi a különbség a kettő között?

    A “minőségét megőrzi” feliratot a tartós, hosszabb időn át eltartható élelmiszereken olvashatjuk, mint pl a konzervek, fűszerek, kekszek. Ennek a dátumnak a lejárta után a gyártó már nem vállal garanciát az adott temékre, ennek ellenére nem lehet azt mondani, hogy a megjelölt időpont után az élelmiszer már nem fogyasztható.

    Lehet, hogy nem ugyanazt az ízélményt fogja nyújtani, de ha a csomagolás nem sérült és a termék megfelelően volt tárolva, nyugodtan belekóstolhatunk a “minőségét megőrzi” dátum lejárta után is. Amennyiben nagy eltérést nem tapasztalunk, kockázat nélkül megehetjük az élelmiszert.

    Más kategória a fogyaszthatósági dátum. Ezt olyan élelmiszereken tüntetik fel, melyek gyorsan megromlanak – mint pl. a húsok, tejtermékek -, és melyeknek időn túli fogyasztása már az egészségünkre is káros hatással van. Élelmiszerbiztonsági okokból ezt a dátumot mindig figyelembe kell venni.

    Hozzá kell tenni, hogy a gyártók elővigyázatosságból nem a termék megromlásának várható időpontját tüntetik fel a “fogyasztható” felirat mellett, hanem 5-10 nappal korábbi dátumot. Ezért a legtöbb élelmiszer még a fogyaszthatósági időn túl is ehető. Húsok és halak esetében azonban jobb, ha a fogyaszthatósági dátumhoz tartjuk magunkat és nem használjuk fel a terméket a főzéshez, ha az adott időponton már túl vagyunk.

    Mind a “minőségét megőrzi”, mind a “fogyasztható” felirattal ellátott élelmiszerek esetében a legjobb, ha ellenőrizzük a dátumot, és annak lejárta után megszagoljuk, megkóstoljuk az élelmiszert, mielőtt felhasználjuk vagy elfogyasztjuk.

    Szólj hozzá