Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Ezért tegyél mindenbe sót! Még a desszertbe is!

Dátum: 2023-06-22 / Írta: Budai István / Látták: /

A sónál alapvetőbb fűszer nem létezik. Ősidők óta ismerjük a fontosságát egészségünk tekintetében, de a gasztronómia tudománya arról is bőségesen szolgál információval, hogy milyen szerepe van a sónak a különböző ételekben. A sótól az ételek nem lesznek feltétlenül sósak, viszont jóval ízesebbek, még akkor is, ha desszertekről van szó. Olcsó és minden ételünket feldobja, érdemes megtanulnunk jól használni a sót!




  • Gazdagítja az ízeket

    Az ember 5 alapvető ízt tud megkülönböztetni: az édeset, a sósat, a keserűt, a savanyút, illetve az umamit. A só gazdagabbá teszi az ízeket, az édeset képes még édesebbé tenni, miközben el tudja nyomni a túlzott keserűséget vagy savanyúságot. Desszertekben használva a só alkalmas arra, hogy kiemelje az olyan összetevők ízeit, mint a gyümölcsök, a magvak vagy a diófélék, melyek még édes ételekben is megkívánják a sót. Ennek oka, hogy a sóban lévő bizonyos molekulák lehetővé teszik egyes alapanyagoknál, hogy jobban kiadják az ízüket. Ehhez nem kell nagy mennyiségben használni, titka éppen a mértékben rejlik.

    A só használata főzés előtt

    Húsoknál

    A só javítja a hús textúráját, hiszen segít lebontani a durva fehérjéket, ezzel puhítja a húst. Ha feldolgozott húsokhoz adunk sót, az kötőanyagként fog működni a hús és a zsír között. Javítja a hús vízmegkötő képességét., azaz puhábbá és ízletesebbé teszi az ételt.

    Zöldségeknél

    Ha magas víztartalmú zöldségeket használsz – pl. uborka, cukkini, paprika -, érdemes előtte alaposan besózni őket, hogy kiengedjék magukból a nedvességet. Máskülönben az ételt fogják eláztatni. Ilyenkor a sót egy darabig hagyd a zöldségen, hogy legyen ideje működésbe lépni, majd alaposan öblítsd le és itasd fel róla a nedvességet. Padlizsán esetében ez a művelet azért is nélkülözhetetlen, mert egyedül a só segítségével szabadulhatsz meg a keserű íztől. Szárított hüvelyesek esetében az áztatóvizet is érdemes bőségesen megsózni, hogy a bennük lévő magnézium távozzon és helyét a só vegye át. Így hamarabb megpuhulnak.

    A só használata főzés közben

    Zöldségeknél

    Ha megsózod a zöldségek főzővizét, azzal egyszerre két dolgot is el tudsz érni: csökkented a főzési időt és csökkented a zöldségek tápanyagveszteségét. Bögrénként ¾ teáskanál sót adj a vízhez. Ez lebontja a növényi sejtfalat, ami összefogja a rostokat. Mielőbb bomlik le, a zöldség annál hamarabb fő meg.

    A só nélküli vízbe főzött zöldségek gyakorlatilag elvesztik a vízben oldható tápanyagokat. Ám a sós vízben a fordított ozmózis megakadályozza ezt.

    Keményítő tartalmú élelmiszereknél

    Ha rizst, burgonyát vagy tésztát főzöl sós vízben, sokkal ízletesebb lesz az étel. A só a keményítőt tartalmazó ételek ízét nagyban javítja. 8 bögre vízhez tégy 2 teáskanál sót, amit az ételek magukba fognak szívni, viszont nem lesznek elsózva.

    Szószoknál

    A só képes sűríteni a szószokat és emulgeálni az összetevőket. Sózással megakadályozhatod, hogy a különböző összetevők kicsapódjanak vagy szétváljanak egymástól.

    A só használata tészták sütésénél

    Bár a legtöbb receptben szerepel összetevőként a só, biztosan tűnődtél már azon, hogy vajon mi szükség van rá. A magyarázat az, hogy a só nemcsak az ízt, de az állagot, sőt még a színt is képes befolyásolni.

    Kelt tésztáknál

    A só megöli az élesztőt, ezért kontroll alatt tartja a kelt tészták növekedését. Ha kifelejted belőle a sót, az élesztő túlzottan működésbe lép, a tészta pedig kikel a tálból.
    A só a tészták, péksütemények látványának is jót tesz, mélyebb arany színt kölcsönöz nekik, amitől csak étvágygerjesztőbbek lesznek. Mikor a tetejüket felvert tojással megkened, érdemes egy csipet sót tenni bele, hogy még szebb legyen a végeredmény.

    Egyéb édességeknél

    Nem csak az édes tészták, de a krémes desszertek is megkívánják a sót. Ízfokozóként érdemes akár csokoládés, karamellás, gyümölcsös desszertekbe is belecsempészni, emelett a keserű ízt is elnyomja, ezért a magas kakaótartalmú, kesernyés ízű csokoládéval készített desszerteknél egyenesen alapvető hozzávaló.

    Szólj hozzá