Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Ezért érdemes minden héten halat enned!

Dátum: 2021-05-15 / Írta: Budai István / Látták: /

Egyre inkább igyekszünk odafigyelni az egészséges táplálkozásra, melyben a halaknak is fontos szerepük van. A hal az egyik legegészségesebb húsféleség, melyet a szakértők szerint ideális esetben hetente legalább 1-2 alkalommal kellene fogyasztanunk. Bár nem járunk élen a halfogyasztás tekintetében, érdemes ezen változtatni és nemcsak egyszerűen azért, mert halból számtalan finomság készíthető, hanem azért is, mert jót tesz a szervezetnek.




  • Gazdag tápanyagokban

    A halban megtalálhatók olyan tápanyagok, melyekből sokak szervezetében nincs elegendő mennyiség. Ilyenek a jó minőségű fehérjék, a jód, a különböző vitaminok és ásványi anyagok. A zsíros halak pedig mind közül a legegészségesebbek. A lazac, a tonhal, a pisztráng, a szardínia és a makréla még több értékes tápanyagot tartalmaznak, pl. a zsírban oldódó D-vitamint, amiből sokaknál hiány áll fenn.
    A zsíros halakban nagy mennyiségben találhatók omega-zsírsavak is, melyekre az agynak és a szemnek is nagy szüksége van, ezenkívül számos betegséget meg lehet velük előzni. Hogy kellő mennyiségben juthass hozzá ezekhez az értékes zsírsavakhoz, heti 1-2-szer fogyassz zsíros halakat.

    Csökkentheted vele a szívroham és a stroke kockázatát

    A szívroham és a stroke a két leggyakoribb ok a világon, ami korai halálhoz vezet. A hal pedig a leginkább szívbarát élelmiszer, amit csak fogyaszthatsz. Nem meglepő, hogy számtalan kutatásban kimutatták már, hogy aki rendszeresen fogyasztja, az jóval kisebb eséllyel hal meg szívrohamban, stroke-ban vagy egyéb szívbetegség következtében. Egy kutatás szerint a hal heti legalább egyszeri fogyasztásával a szívbetegség kockázata 15%-kal csökkenthető. A zsírosabb halak magas omega-zsírsav tartalmuknál fogva pedig még hatékonyabbak a szívbetegségek megelőzésében.

    Javulhat az agy állapota

    Az agyműködés az életkor előrehaladtával általában gyengül. A mentális hanyatlás bizonyos mértékben normálisnak tekinthető, de vannak neurodegeneratív betegségek is, mint pl. az Alzheimer-kór. Sok tanulmányban megfigyelték, hogy azok, akik több halat fogyasztanak, kevésbé hajlamosak a mentális hanyatlásra. Ahogyan azt is kimutatták, hogy a hetente halat fogyasztóknak nagyobb a szürkeállományuk, az agynak az a területe, ami az érzelmekért és a memóriáért felelős.

    Megelőzheted és kezelheted vele a depressziót

    Kutatások szerint ritkábban alakul ki depresszió azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak halat. Számos kísérlet igazolta, hogy az omega-3 zsírsavak képesek felvenni a harcot a depresszió ellen és jelentősen fokozzák az antidepresszánsok hatását. A halban lévő omega-zsírsavak más mentális problémák, pl. bipoláris zavar ellen is hatékonynak bizonyultak.

    Elkerülheted az autoimmun betegségeket

    Az autoimmun betegségek, mint pl. az 1-es típusú cukorbetegség, akkor alakulnak ki, mikor az immunrendszer tévedésből egészséges szöveteket támad meg és pusztít el. Tanulmányok szerint az omega-3 zsírsavak csökkentik az 1-es típusú betegség kialakulásának esélyét gyermekeknél és felnőtteknél is.
    Egyes kutatások szerint a halfogyasztással csökkenthető a reumás ízületi gyulladás és a szklerózis multiplex kockázata is.

    Megőrizheted a látásodat idős korodban is

    A korral összefüggésben kialakuló makula degeneráció az egyik legfőbb oka a látásvesztésnek és a vakságnak az időseknél. Egyes kutatások szerint a halakban lévő omega-zsírsavak ezek ellen is védelmet nyújthatnak. Egy tanulmány eredménye szerint a rendszeres halfogyasztás nőknél 42%-kal képes csökkenteni a makula degeneráció kialakulásának esélyét.

    Jobban alhatsz tőle

    Az alvászavarok egyre többeket érintenek világszerte. Ebben a különböző eszközökből érkező kék fénynek és a D-vitamin hiánynak is nagy szerepe van. Kísérletek igazolták, hogy a lazac heti szintű fogyasztása javította az alvás minőségét és a napközbeni teljesítményt a kísérletben résztvevőknél.

    Csökkentheted vele a rák kialakulásának kockázatát

    A hal fogyasztása még a rák ellen is segíthet. Kiderült, hogy csökkenthető vele egyes ráktípusok, pl. vastagbél-, gyomor-, hasnyálmirigyrák esélye, de a fogszuvasodás ellen is hasznos.

    Felpörgetheted vele az anyagcserét

    Kutatások szerint a halakban bőségesen megtalálható omega-3 zsírsavak fokozzák az anyagcserét. Tanulmányok kimutatták, hogy ezek az egészséges zsírok gyorsítják az anyagcserét pihenés és edzés közben, valamint fokozzák a zsír oxidációját is.

    Megőrizheted vele a máj egészségét

    Az omega-3 zsírsavak májbetegségek ellen is sikerrel alkalmazhatók. Mivel lebontják a májban a triglicerideket és a zsírsavakat, csökkentik a zsírmáj kialakulásának kockázatát.

    Szólj hozzá